مرکز مطالعات استراتیژیک وزارت خارجه نشستی علمی را زیر عنوان «فرصتهای نوظهور در روابط افغانستان و قزاقستان» برگزار کرد. بر بنیاد خبرنامه این وزارت، در این نشست که با حضور مقامهای قزاقستان برگزار شد، روی گسترش همکاریهای دوجانبه و فرصتهای تازه اقتصادی بحث صورت گرفته است.
رییس انستیتوت مطالعات استراتیژیک قزاقستان در این نشست، روابط فعلی با افغانستان را فصل جدید همکاریها خوانده و گفته که هیاتهای بلندپایه کشورش به زودی به کابل سفر خواهند کرد.
بخشی از خبرنامه وزارت خارجه امارت اسلامی «رییس انستیتوت مطالعات استراتژیک ریاستجمهوری قزاقستان نیز به تحولات اخیر در افغانستان اشاره کرد و گفت که این تحولات فرصتهای زیادی را برای روابط دو کشور فراهم کرده است، از جمله مهمترین آنها تأمین امنیت سراسری و فراهم شدن شرایط برای بازسازی کشور است. او روابط کنونی میان افغانستان و قزاقستان را فصل جدیدی در روابط دو کشور خواند و افزود که بهزودی هیئتهای بلندپایه قزاقستان به افغانستان سفر خواهند کرد»
در این نشست همچنین تأکید شده که سطح تجارت میان کابل و آستانه به حدود یک میلیارد دالر رسیده و قرار است در سالهای آینده به سه میلیارد دالر افزایش یابد.
عبداللطیف نظری معین مسلکی وزارت اقتصاد به خبرگزاری آفاق گفت که «روابط افغانستان و قزاقستان در حال توسعه است و زمینه برای سرمایهگذاری در داخل کشور فراهم میباشد. بنابراین، سرمایهگذاران قزاقستانی میتوانند در افغانستان سرمایهگذاری کنند. با توجه به امنیت سراسری و ریشهکن شدن فساد، افغانستان میتواند بستری مهم برای سرمایهگذاران قزاقستانی باشد. دو کشور در حوزههای اقتصادی، تجاری و ترانزیتی میتوانند گامهای جدی بردارند.»
در سوی دیگر،شماری از آگاهان مسایل اقتصادی با اشاره به نقش مهم قزاقستان در منطقه، این کشور را یکی از مسیرهای کلیدی ترانزیتی برای افغانستان میدانند. به باور این آگاهان، تقویت روابط اقتصادی و تجاری با قزاقستان میتواند زمینهساز دسترسی بهتر افغانستان به بازارهای آسیای مرکزی و فراتر از آن باشد.
عبدالنصیر رشتیا آگاه مسایل اقتصادی افزود که «زمانیکه ما روابط استراتژیک و اقتصادی خوبی با کشورهای همسایه و منطقه برقرار کنیم، این روند میتواند هم به سود افغانستان باشد و هم به نفع کشورهای منطقه. از آنجا که قزاقستان یک کشور مهم در بحث ترانزیت به شمار میرود، هرگاه ما روابط نیک و دوامدار با این کشور داشته باشیم، در واقع زمینه آن فراهم میشود که افغانستان بتواند از طریق قزاقستان، با کشورهای روسیه و اروپا وصل شود. به همین ترتیب، قزاقستان نیز علاقهمند است از طریق خاک افغانستان به کشورهای جنوب آسیا دسترسی پیدا کند.»
عبدالظهور مدبر آگاه مسایل اقتصادی گفت « نیاز است که روابط خوب با کشور های آسیا میانه منجمله قزاقستان داشته باشیم و این میتواند به نوع خود به سود اقتصاد ما و کشور های آسیا میانه تمام شود»
مجمع تجاری قزاق – افغان نیز قرار است که روز سهشنبه با حضور مقامهای بلندپایه دو کشور و بیش از ۴۰۰ تن از تاجران و سرمایهگذاران در مرکز نمایشگاه بینالمللی افغانستان برگزار شود. هدف این مجمع، گسترش همکاریهای اقتصادی، تقویت روابط تجاری و ایجاد فرصتهای تازه سرمایهگذاری عنوان شده است.
در سالهای اخیر، روابط افغانستان و قزاقستان وارد مرحلهای تازه شده است؛ مرحلهای که برخاسته از واقعگرایی سیاسی و تمرکز بر منافع اقتصادی متقابل است. قزاقستان در میان کشورهای آسیای میانه، یکی از معدود کشورهاییست که در شرایط حساس افغانستان، بهجای سیاستگریزی، تعامل محتاطانه اما سازندهای را در پیش گرفته است.
افزایش سطح تجارت میان دو کشور تا مرز یک میلیارد دالر، و چشمانداز رشد آن به سه میلیارد دالر، نشاندهنده رویکرد عملگرایانه هر دو طرف است. قزاقستان بهعنوان یکی از قدرتهای اقتصادی منطقه، میتواند در زمینههای ترانزیت، انرژی، صادرات غله، و سرمایهگذاری در زیربناها نقش مؤثری در بازسازی و رشد اقتصادی افغانستان ایفا کند.
از سوی دیگر، افغانستان با موقعیت ژیواستراتژیک خود، در صورت تأمین ثبات داخلی، میتواند بهعنوان دهلیز وصلکننده آسیای میانه به جنوب آسیا و حتی خاورمیانه عمل کند فرصتی که قزاقستان نیز بهخوبی به آن واقف است.