با وجود آنکه آلمان امارت اسلامی را به رسمیت نمیشناسد، نخستوزیر این کشور، فریدریش مرتز، در یک نشست خبری تأکید کرد که روابط دیپلماتیک با افغانستان هرگز قطع نشده و تماسهای فنی برای هماهنگی در موارد ضروری همچنان ادامه دارد. او اعلام کرد که ۸۱ تبعه افغان با سابقه قضایی و درخواستهای پناهندگی ردشده، از آلمان اخراج شدهاند.
مرتز همچنین از نقش مؤثر و سازنده قطر در تسهیل این روند قدردانی کرد.
فریدریش مرتز نخستوزیر آلمان در این باره می گوید که: «ما امارت اسلامی را بهعنوان حکومت افغانستان به رسمیت نمیشناسیم. با این حال، روابط دیپلماتیک میان آلمان و افغانستان هیچگاه قطع نشدهاند؛ چراکه دیپلماسی میان کشورها برقرار میشود، نه صرفاً میان دولتها. همین فضای حقوقی و سیاسی امکان گفتوگوهای فنی را برای ما فراهم ساخت، و دولت فدرال نیز از این فرصت استفاده کرد.»
در همین حال، برخی آگاهان سیاسی بر این باورند که قطر، بهعنوان واسطهای قابل اعتماد برای غرب، میتواند نقشی کلیدی در تنظیم روابط میان امارت اسلامی و جامعه اروپایی ایفا کند.
عزیز ستانکزی آگاه مسایل سیاسی به خبرگزاری آفاق می گوید که:«بازگرداندن تعدادی از مهاجران به افغانستان یا داشتن ارتباطات غیرمستقیم با امارت اسلامی، بههیچوجه بهمعنای بهرسمیت شناختن حکومت فعلی افغانستان از سوی آلمان یا دیگر کشورهای اروپایی نیست. در این میان، کشور قطر میتواند بهعنوان یک واسطه مؤثر و مورد اعتماد غرب، نقش کلیدی در تسهیل روابط و حل مسایل سیاسی میان امارت اسلامی و جامعه اروپایی ایفا کند.»
خلیل احمد نادم آگاه مسایل سیاسی در این باره به خبرگزاری آفاق می گوید که: «قطر در مسایل دیگر هم با کشورهای اروپایی در تماس است. اینکه روند اخراج افغانها از آلمان از طریق قطر انجام شده، نشان میدهد که این کشور نقش میانجی فعالی را ایفا کرده و بدون تردید، میتواند در آینده نیز چنین نقشی را ادامه دهد.»
این در حالیست که آلمان روز گذشته ۸۱ افغان را به کابل بازگرداند. در همین راستا، وزارت خارجه امارت اسلامی نیز اعلام کرد که پس از مذاکرات با آلمان و با میانجیگری قطر، مدارک بازگشت این افراد توسط بخش کنسولی آلمان اماده شده است.
