خبرگزاری آفاق؛ کابل: مقامهای امارت اسلامی افغانستان اعلام کردند که ایالات متحده جوایز تعیینشده برای اطلاعات درباره سه تن از اعضای ارشد امارت اسلامی، از جمله سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله، را لغو کرده است. این جوایز شامل ۱۰ میلیون دالر برای سراجالدین حقانی، ۵ میلیون دالر برای عبدالعزیز حقانی (برادر او)، و ۵ میلیون دالر برای یحیی حقانی (شوهر خواهر او) بود.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، و عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخله، به خبرگزاری آفاق تایید کردند که جوایز تعیینشده برای سه عضو ارشد امارت اسلامی توسط امریکا لغو شده است.
همزمان، انس حقانی از اعضای ارشد امارت اسلامی و برادر سراجالدین حقانی، در گفتوگو با شبکه الجزیره این اقدام را یک “دستاورد بزرگ سیاسی” خواند و اظهار داشت: « لغو جایزهای که امریکا برای مقامات بلندپایه حکومت افغانستان تعیین کرده بود یک دستاورد بزرگ سیاسی است. افغانستان اکنون امن است و امارت اسلامی به توافق دوحه پایبند بوده و دیگر نیازی به این اقدام وجود ندارد.»
انس حقانی در این گفتوگو افزود که اقدام پس از رهایی یک شهروند امریکا از بند امارت اسلامی صورت گرفته است.
آقای حقانی ابراز امیدواری کرد: «لغو جوایز مشابه برای پنج عضو دیگر امارت اسلامی بتواند روابط میان امارت اسلامی و امریکا را بهبود بخشد و درهای بسته میان دو طرف را باز کند. این اقدام در قبال آزادی یک شهروند امریکایی از سوی امارت اسلامی صورت گرفته است.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که تاکنون هیچ مقام رسمی امریکایی این تصمیم را به صورت رسمی تایید یا رد نکرده است.
این جوایز در حالی لغو شده است که پیش از آن، وزارت خارجه امریکا در ۲۵ مارچ ۲۰۰۹، به علت های گونهگون برسر سراج الدین حقانی مبلغی تا سقف ۵ میلیون دالر جایزه تعیین کرد که این مبلغ در ۲۰ اگست ۲۰۱۴، به ۱۰ میلیون دالر افزایش یافت. همچنین در همان زمان، عبدالعزیز حقانی و یحیی حقانی به فهرست اضافه شد و برای سر هریک از آنها جایزهای ۵ میلیون دالری تعیین شد.
رییسجمهور امریکا آزادی زندانیان امریکایی در افغانستان را در اولویت قرار داده است و در همین راستا، هیاتی به ریاست آدام بولر نماینده ویژهای رییسجمهور امریکا در امور گروگانها، در تاریخ (۳۰ حوت) به کابل سفر کرد و با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه امارت اسلامی، دیدار نمود. محور این دیدار، گفتوگو درباره آزادی شهروندان امریکایی بازداشتشده بود. در پی این مذاکرات، جورج گلزمن، شهروند امریکایی، آزاد شد. وزارت خارجه امارت اسلامی این آزادی را به دلایل انساندوستانه و نشانهای از حسن نیت اعلام کرد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، این اقدام را “گامی مثبت و سازنده” توصیف کرد، هرچند بازداشت دو و نیم ساله گلزمن را “ناعادلانه” خواند.
با این وجود، لغو جوایز تعیینشده برای برخی از رهبران امارت اسلامی بهعنوان شرط آزادی زندانیان امریکایی، نشاندهنده ناکامی سیاست انزوای امارت اسلامی و فشارهای واشنگتن است. این اقدام میتواند بهوضوح بیانگر شکست استراتژی فشار سیاسی و اقتصادی ایالات متحده امریکا برای دستیابی به اهداف خود در افغانستان باشد. همچنین، کشاندن هیات ارشد امریکایی به پای میز مذاکره در کابل میتواند حاکی از موفقیت دیپلماتیک امارت اسلامی باشد که به طور ضمنی جایگاه آن را در عرصه بینالمللی تقویت میکند.
در حالی که واشنگتن امیدوار بود که با اعمال فشار، امارت اسلامی را به تسلیم یا همکاری به خواستهای خود مجبور کند، به نظر میرسد که دیپلماسی امارت اسلامی توانسته است در برابر این فشارها مقاومت کند. لغو این جوایز ممکن است به این معنا باشد که تلاشهای دیپلماتیک امارت اسلامی در این زمینه اثربخشتر و موفقتر از سیاست فشار ایالات متحده بوده است.