اسحاق دار، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه پاکستان میگوید: اسلام آباد تلاش دهلی نو مبنی بر “ادعای” برتریت، هیژومونی و تنها فراهم کننده امنیت در منطقه، را نقش بر آب کرد و از بین برد.
آقای دار، با اشاره به جنگ میان هند و پاکستان که در ماه می سال جاری به دنبال حملات مرگبار “پهلگام” در کشمیر تحت کنترول هند که 27 گردشگر در آن کشته شد، رخ داد، حملات هند را، تلاش برای ثابت نمودن برتریت و هیژومونی منطقه عنوان کرد، افزود که اسلامآباد به تابوت این تلاش، میخ کوبید و آن را دفن کرد.
هند که همواره اسلامآباد را عامل بی ثباتی در منطقه کشمیر تحت حاکمیت خودش و آن را حامی هراسافگنی در منطقه عنوان کرده است، پس از حمله پهلگام، بر پاکستان حمله کرد و مدعی هدف قراردادن عاملان آن حمله و همزمان، هدف قرار دادن شماری از تاسیسات نظامی اسلامآباد شد. اما آقای دار، عملکرد هوایی و زمینی در برابر هند را، حق دفاع از خود بر اساس ماده 51 منشور سازمان ملل دانست و تاکید کرد که پاکستان، خواهان جنگ با هیچ همسایهای نیست، سیاست این کشور، ریشه در دشمنی با کسی ندارد بلکه تمرکز اسلامآباد بر اتصال منقطه و ایجاد فرصت های اقتصادی است. وی، در ادامه افزود که تنش میان اسلامآباد و دهلی نو، منطقه را به پرتگاه نزدیک کرد اما به باور او، دیپلماسی بحران، روابط پشت پرده، تعامل و تلاش های جهانی به ویژه از سوی امریکا و کشورهای دوست، در برقراری آتشبس میان دو طرف، نقش مهم داشت.
در حالیکه، آقای دار بر موقف اسلامآباد مبنی بر حفظ این آتشبس تاکید میکند، همزمان میگوید که امریکا به عنوان یک قدرت و متحد هند و پاکستان میتواند در ساختار پایدار صلح در جنوب آسیا، نقش بازی کند و خواهان ایجاد راهکار تعامل دوامدار و همچنان همکاری نظامی به نظامی، امریکا با پاکستان شده است.
وزیر خارجه پاکستان در حالیکه در سفر امریکا قرار دارد، هند را به استفاده از هراسافگنی برای گمراه نمودن جهان و مقصر دانستن پاکستان، متهم کرد و همزمان از همه یی طرف ها به شمول هند خواست تا با حسن نیت و تحت قوانین جهانی، متعهد به حل مناقشات باشد.
وزیر خارجه پاکستان در ادامه، رابطه چین و امریکا را در قرن بیست و یک، مهم دانسته و همکاری میان پکن و واشنگتن را عامل نجات میلیون ها تن از فقر و توسعه جهانی عنوان کرده و به باور وی، نزاع میان هردو، منجر به فاجعه جهانی خواهد شد.
دونالد ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید، جنگ تعرفه ها را با شماری از کشورها از جمله چین آغاز کرد. با اشاره به این تنش، وزیر خارجه پاکستان، امریکا را دوست دیرینه و چین را شریک استراتژیک خطاب کرده، از آمادگی اسلامآباد بر میانجیگری میان پکن و واشنگتن خبر داده است وخواهان روابط خوب پاکستان با هر دو طرف شده است.
اسحق دار در بخشی از سخنانش به افغانستان نیز اشاره داشت. وی افغانستان باثبات، صلحآمیز، همه شمول وم مستقل را برای منافع پاکستان حیاتی دانست. امارت اسلامی هرچند بارها از مصوونیت خاک افغانستان در برابر کشور های دیگر از جمله پاکستان اطمینان داده است، اما آقای دار بار دیگر از مقام های امارت اسلامی خواست تا به تعهداتش در برابر مبارزه با هراسافگنی عمل کند.
بحران جاری از جمله کشتن غیر نظامیان به ویژه زنان و کودکان از سوی اسراییل و حالا گرسنگی در غزه نیز در اجندای سخنان آقای دار گنجانیده شده بود.
وزیر خارجه پاکستان در کنار تاکید بر آتشبس فوری در غزه، ایجاد دو دولت مستقل با قدس به عنوان پایتخت فلسطین را راه حل دانست و بر ایجاد مرزهای قبل از سال 1967 میلادی تاکید کرد. اسحق دار به اشاره به جنگ دوازده روزه میان ایران و اسراییل، گفت که اسلامآباد تلاش کرده جلو توسعه این جنگ را بگیرد و حالا نیز به عنوان یک همسایه، ایران را برای دیپلوماسی و گفتگو تشویق میکند.
وزیر خارجه پاکستان در پایان گفتههایش تاکید کرده است که پاکستان، خواهان صلح با عزت، مشارکت بر مبنای اعتماد و احترام، و خواهان پیشرفت منطقه وجهان است.