ترامپ مهمان بن سلمان؛ او در خاورمیانه به دنبال چیست؟

دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده امریکا، امروز (سه‌شنبه، ۲۳ ثور) به عربستان سعودی رفت، این نخستین سفر آقای ترامپ پس از به قدرت رسیدن دوباره به کاخ سفید است. او پس از عربستان، به قطر و امارات متحده عربی نیز می‌رود.

سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه و دیدار او با رهبران کشورهای عربی از دید ژئوپلیتیک، اقتصادی و دیپلماتیک دارای دلایل و اهداف متعددی است که در این یادداشت به برخی از آن‌ها پرداخته شده‌است.

ترامپ به دنبال تقویت روابط و بستن قرارداد با کشورهای ثروت‌مند خلیج فارس

رییس جمهور امریکا، سابقه‌ای طولانی در استفاده از تعرفه‌ها و دیپلماسی اقتصادی دارد و همواره به دنبال جذب سرمایه‌گذاری‌های بزرگ از کشورهای ثروت‌مند خلیج فارس است. زیرا این کشورها با ذخایر مالی عظیم برای ترامپ جذاب و مهم اند.

احمدخان اندر، آگاه امور نظامی به خبرگزاری آفاق گفت: « کشورهای عربی، به ویژه عربستان سعودی، از خریداران عمده تسلیحاتی امریکایی اند، به همین منظور دونالد ترامپ در تلاش است با این کشورها روابط عمیق نظامی و سیاسی داشته باشد.»

رحمت‌الله حسن آگاه نظامی در گفت‌وگو با خبرگزاری آفاق در پیوند به هدف سفر ترامپ به خاور میانه گفت: «دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا در نظر دارد قراردادهای نظامی چند میلیارد دالری را به عنوان بخشی از سیاست نخست امریکا تقویت کند و در تلاش است این قراردادها را به عنوان شواهدی از موفقیت سیاست‌های تجاری خود به نمایش بگذارد.»

تحلیل‌گران مسایل اقتصادی تاکید می‌کنند که عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر به عنوان مرکزهای مالی و سرمایه‌گذاری مهم جهان، می‌توانند در پروژه‌های زیرساختی امریکا نقش حیاتی ایفا کنند.

عبدالهادی فرهنگ، آگاه مسایل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرگزاری آفاق تصریح کرد: «کشورهای بزرگ و دارای اقتصاد قوی مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر به عنوان هاب‌های مالی توجه دونالد ترامپ را به حیث یک تاجر جلب کرده و رییس جمهور امریکا تلاش می‌کند تا این کشورها در ایالات متحده سرمایه‌گذاری کنند، به همین منظور ایلان ماسک را نیز با خود برده است.»

برخی تحلیل‌ها بر این است که ترامپ خاورمیانه را به عنوان منبعی برای تقویت اقتصاد امریکا و منافع شخصی خود می‌بیند.

رامین کبیرزاده، آگاه مسایل اقتصادی و سیاسی به خبرگزاری آفاق گفت: « تمرکز بیش از حد ترامپ به منافع مالی ممکن است به پیچیدگی‌های دیپلماتیک منجر شود، به ویژه اگر کشورهای عربی انتظارات سیاسی متقابل داشته باشند.»

ترامپ به دنبال مدیریت بحران‌های منطقه‌ای و تقویت دیپلماسی

رییس جمهور امریکا، در این سفر به دنبال ایفای نقش فعال در حل و فصل منازعات خاورمیانه است.

آگاهان حوزه سیاست معتقدند که قطر و عمان به عنوان میانجی‌های کلیدی در مناقشات منطقه‌ای برای سیاست خارجی دونالد ترامپ اهمیت دارند. ترامپ قصد دارد از این کشورها برای کاهش تنش‌ها و تقویت جایگاه ایالات متحده در منطقه استفاده کند.

ترامپ به دنبال کنترول بازار انرژی

گفتنی است که کشورهای خلیج فارس به ویژه عربستان و قطر، بازیگران کلیدی در بازار جهانی نفت و گاز اند، ترامپ در تلاش استفاده از این کشورها برای کنترول بازار انرژی و کاهش نفوذ رقیبان خود در این حوزه است.

طاووس فرزاد، آگاه مسایل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرگزاری آفاق گفت: «کشور قطر می‌تواند در توسعه زیرساخت‌های انرژی امریکا و تقسیم بازار گاز اروپا نقش برجسته داشته باشد و همکاری واشنگتن با ریاض برای تثبیت قیمت‌های نفت، به ویژه در شرایطی که امریکا با چالش‌های اقتصادی داخلی مواجه است، از اولویت‌های دونالد ترامپ است.»

ترامپ به دنبال تقویت جایگاه سیاسی در داخل ایالات متحده

رییس جمهور امریکا، از این سفر برای تقویت وجهه خود در داخل ایالات متحده استفاده می‌کند.

عبدالجبار اکبری، فعال سیاسی به خبرگزاری گفت: «نمایش دستاوردهای دیپلماتیک و اقتصادی در خاور میانه برای ترامپ می‌تواند به او کمک کند تا حمایت کنگره را برای سیاست‌های جنجالی‌اش مانند تعرفه‌ها، جلب کند.»

سیاست آتش‌افروزی و تنش‌زایی ترامپ

در پایان این‌ گونه می‌توان گفت که سفر دونالد ترامپ به خاورمیانه، به ویژه عربستان سعودی هرچند با تمرکز بر قراردادهای اقتصادی عنوان شده، اما سیاست آتش‌افروزی و تنش‌زایی ایالات متحده امریکا در راس ترامپ، به دلیل پیچیدگی‌های ژئوپلیتیکی منطقه و مقاومت محورهای مخالف، نمی‌تواند به اهداف بلندمدت واشنگتن، مانند تسلط کامل بر منطقه، دست یابد.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی