ترامپ: تجهیزات نظامی به جا مانده امریکا در افغانستان باید به پاکستان یا هند منتقل می‌شد

دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا، در نشست کابینه کشورش بار دیگر از نحوه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ به شدت انتقاد کرد و آن را «شرم‌آورترین لحظه تاریخ امریکا» خواند.
او با انتقاد از تصمیم جنرال مارک میلی، رییس پیشین ستاد ارتش امریکا ، گفت که میلیاردها دالر تجهیزات نظامی به‌جای انتقال، در افغانستان رها شد؛ در حالی‌که می‌شد آن‌ را به پاکستان یا هند منتقل کرد.
ترامپ تأکید کرد که مسأله، اصل خروج نبود بلکه نحوه‌ پرهرج‌ومرج و تحقیرآمیز آن بود که به گفته وی، اعتبار امریکا را زیر سوال برد.

دونالد ترامپ رییس‌جمهور امریکا«به‌نظر من، آن‌چه در افغانستان رخ داد، شرم‌آورترین لحظه در تاریخ کشور ما بود. قرار بود از آن‌جا خارج شویم، اما نه این‌طور»

ترامپ همچنان بار دیگر از واگذاری پایگاه هوایی بگرام انتقاد کرد و گفت این پایگاه به‌دلیل نزدیکی‌اش به تاسیسات اتمی چین اهمیت استراتژیک داشت.

دونالد ترامپ رییس‌جمهور امریکا می گوید که :«من پایگاه هوایی بگرام را نگه داشته بودم؛ یکی از بزرگ‌ترین و استراتژیک‌ترین پایگاه‌ها، که حالا در اختیار چین است. این پایگاه تنها یک ساعت با محلی که چین تسلیحات هسته‌ای خود را تولید می‌کند فاصله دارد.
ما در حال خروج بودیم، اما من سریع‌تر از آن‌ها خارج می‌شدم با قدرت، با عزت. آن‌چه در نهایت رخ داد، یک فاجعه بود بدترین بی‌نظمی‌ای که در تمام زندگی‌ام دیده‌ام. آن‌ها همه تجهیزات را پشت سر رها کردند»

هرچند امارت اسلامی تاکنون به اظهارات اخیر رییس‌جمهور امریکا واکنشی نشان نداده است، اما پیش‌تر سخنگوی این حکومت سرپرست تجهیزات باقی‌مانده از امریکا را «غنیمت» خوانده و تأکید کرده بود که از این تجهیزات برای تأمین امنیت افغانستان استفاده خواهد شد.

معین گل سمکنی آگاه مسایل سیاسی به خبرگزاری آفاق می گوید:«تجهیزاتی که در افغانستان باقی مانده، مطابق توافق ‌نامه دوحه، ۵۰ درصد آن مربوط به آمریکا بود که آن‌ها انتقال دادند، و ۵۰ درصد دیگر برای ما باقی ماند. گر درباره پایگاه‌بگرام تفاهمی صورت بگیرد، مشکلی نیست. اما اگر تفاهمی نباشد، آمریکا دیگر جرأت بازگشت و حمله به افغانستان را ندارد»

برخی آگاهان معتقدند انتقادهای تازه دونالد ترامپ از خروج امریکا از افغانستان، بیشتر جنبه سیاسی و تبلیغاتی دارد تا امنیتی. به باور آنان، ترامپ با برجسته‌سازی ضعف‌های دولت وقت، می‌کوشد ناکامی‌های خود را کمرنگ نشان دهد و همزمان رقابت با رقبای منطقه‌ای و جهانی را تشدید کند.

نثار احمد شیرزی آگاه مسایل سیاسی در این باره می افزاید که :«خروج آمریکا از افغانستان و واگذاری تجهیزات نظامی، همواره بخشی از برنامه‌های راهبردی واشنگتن بوده که باید با تدبیر مدیریت می‌شد. اما حالا ترامپ تلاش می‌کند با انتقادهای احساسی از روند خروج، ناکامی‌های خود را توجیه کرده و از احساسات مردم آمریکا بهره‌برداری سیاسی کنند. در عین حال، با طرح مجدد مسأله پایگاه بگرام، نوعی تقابل تبلیغاتی میان رقبا ایجاد می‌کنند تا وانمود شود آمریکا هنوز به دنبال حضور در افغانستان است؛ در حالی که در عمل، این کشور دیگر نه برنامه‌ای روشن دارد و نه اراده‌ای جدی برای بازگشت دارد»

این در حالی‌ست که ترامپ از زمان خروج نیروهای امریکایی در ۲۰۲۱، از افغانستان همواره این اقدام را اشتباه دولت بایدن خوانده و آن را نشانه ضعف و بی‌تدبیری در حکومت وی دانسته است.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی