ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در نشست خبری ، اظهار کرد که مسکو همواره خواهان همکاری سازنده با افغانستان بوده و موقعیت استراتژیک این کشور میتواند آن را به حلقهای کلیدی در پروژههای انرژی و زیرساختی منطقه تبدیل کند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت نقش کابل در تأمین امنیت منطقه، بهویژه در مبارزه با هراس افگنی و قاچاق مواد مخدر، بر پیوندهای تاریخی و فرهنگی دو کشور تأکید کرد.
به گفته وی، تصمیم دادگاه عالی روسیه و تبادل اعتبارنامههای سفرا، گامی در جهت تثبیت روابط رسمی و پایدار با مقامات فعلی کابل است.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه می گوید که:«نقش کابل در حل مسایل امنیتی منطقه، بهویژه در مبارزه با قاچاق مواد مخدر و هراس افگنی، بسیار حیاتی است. ما همواره بر پیوندهای فرهنگی و تاریخی میان دو کشور تأکید داشتهایم و این روابط را ارزشمند میدانیم. تصمیم اخیر دیوان عالی روسیه، مسیر را برای شکلگیری یک شراکت کامل با مقامات فعلی کابل هموار کرده است. تبادل اعتبارنامهها نیز این ، روندی را تثبیت میکند که در سالهای اخیر بهخوبی شکل گرفته است»
در سوی دیگر، کنستانتین کوساچف، معاون سنای روسیه، با انتقاد از دادگاه کیفری بین المللی، آن را به اتخاذ رویکردی دوگانه متهم کرده است.
او تأکید کرد که صدور حکم بازداشت برای رهبران امارت اسلامی، بلافاصله پس از به رسمیت شناختن امارت اسلامی توسط روسیه صورت گرفته و نشانهای از انگیزههای سیاسی این اقدام است.
کوساچف در پیامی تلگرامی افزود که این محکمه جنایات جنگی نیروهای غربی در افغانستان را نادیده گرفته و حتی بررسیهای محدود درباره عملکرد نیروهای امریکایی نیز بینتیجه مانده است.
در همین راستا، برخی آگاهان معتقدند که روابط دیپلماتیک روسیه با حکومت امارت اسلامی، فرصتی برای همکاری در مبارزه با هراس افگنی و قاچاق مواد مخدر است که به تقویت روابط دو کشور و ثبات منطقه کمک میکند.
نجیب الرحمن شمال آگاه روابط بین الملل می گوید که:«در چهار سال گذشته، روسیه روابط دیپلماتیک خود را با دولت سرپرست افغانستان حفظ کرده و از نخستین کشورهایی بود که این حکومت را به رسمیت شناخت. هرچند این شناسایی ممکن است در چارچوب رقابتهای منطقهای نظامی یا سیاسی تفسیر شود، اما میتواند زمینهساز همکاری مشترک در مبارزه با هراس افگنی و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر باشد. چنین همکاریهایی نهتنها به تقویت روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دو کشور کمک میکند، بلکه میتواند برای صلح و ثبات منطقه نیز مفید واقع شود».
اسد الله ندیم آگاه مسایل سیاسی به خبرگزاری آفاق می گوید که:«روسیه پیش از این نیز روابط خوبی با حکومت افغانستان داشته و همکاریهای تجاری، ترانزیتی و در بخشهای مختلف بین دو کشور جریان داشته است. این روابط همواره در حال گسترش بوده و به رسمیت شناختن حکومت افغانستان از سوی روسیه، گامی مهم در تحکیم پایههای حقوقی همکاریها میان دو دولت به شمار میرود. با توجه به سابقه و روند رو به رشد روابط، انتظار میرود این همکاریها در آینده بیش از پیش توسعه یابد»
این در حالی است که پس از به قدرت رسیدن امارت اسلامی، روسیه نخستین کشوری بود که در به رسمیت شناختن این حکومت پیش قدم شد و این اقدام با استقبال داخلی و بینالمللی همراه بود.
