گفت‌وگو درباره وضعیت افغانستان در نشست وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای

امروز، شهر تیانجین چین میزبان بیست‌وپنجمین نشست وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای است.
نشستی که با حضور وزرای خارجه کشورهای عضو، از جمله چین، روسیه، ایران، هند، پاکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان برگزار شده است.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه روسیه، هدف اصلی این نشست، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای، هماهنگی برای برگزاری اجلاس آینده سران، و بررسی تحولات امنیتی و سیاسی در منطقه است.
بر بنیاد این بیانیه موضوع افغانستان نیز یکی از محورهای مهم گفت‌وگو در این نشست عنوان شده است.
گرافیک: بخشی از بیانیه وزارت خارجه روسیه
«وزرای امور خارجه دیدگاه‌های خود را درباره تحولات جاری در خاورمیانه، و وضعیت پس از حملات اخیر اسرائیل و ایالات متحده به ایران، مبادله خواهند کرد. آن‌ها همچنین موضوعات مربوط به افغانستان را نیز مورد بحث قرار خواهند داد»
نثار احمد شیرزی آگاه مسایل سیاسی «سازمان همکاری شانگهای به‌خوبی از بازی‌های استخباراتی قدرت‌های بزرگ در برابر کشور های آسیای مرکزی آگاه است و همچنین برخورد دوگانه و بی‌پروای سازمان ملل و شورای امنیت را نیز درک می‌کند. به همین دلیل، سازمان شانگهای تلاش می‌کند اقدامات مؤثری برای آسیا انجام دهد. در همین راستا، برای رفع نگرانی‌ها، پیشنهاداتی را نیز به افغانستان ارائه کرده بود، اما متأسفانه از جانب افغانستان پاسخی مثبت داده نشد سازمان شانگهای به‌خوبی می‌داند که به‌رسمیت شناختن افغانستان تنها از سوی روسیه نمی‌تواند مشکل افغانستان را حل کند»
اما در این نشست سازمان همکاری شانگهای از کشورناظر به شمول افغانستان دعوت نشده است.
اما پرسش اینجاست که، با توجه به محور بودن موضوع افغانستان در این نشست، تا چه اندازه می‌توان انتظار داشت که نتایج آن بر بهبود وضعیت امنیتی و اقتصادی افغانستان اثرگذار باشد؟
عمر صمد آگاه روابط بین الملل «پس از آنکه روسیه حکومت فعلی سرپرست افغانستان را به رسمیت شناخت، کشورهای دیگر نیز واکنش نشان دهند. برخی کشورها ممکن است تصمیمات خود را با دیگران در میان بگذارند و از پلتفرم‌هایی مانند سازمان همکاری شانگهای برای اظهار نظر در مورد مسئله شناسایی رسمی و دیپلماتیک افغانستان، چه در حال حاضر و چه در آینده، استفاده کنند»
ولی فروزان آگاه روابط بین الملل«افغانستان کشوری کلیدی در منطقه است. این نشست‌ها برای ایجاد حسن همجواری، تقویت امنیت منطقه‌ای و یافتن راه‌حل‌های مشترک برگزار می‌شوند و در همه این موارد، نقش افغانستان بسیار مهم است. افغانستان در قلب آسیا قرار دارد و وقتی در افغانستان ناامنی باشد، تمام منطقه تحت تأثیر قرار می‌گیرد. شاید این آغاز تعاملات بیشتری با افغانستان باشد. برای همه روشن است که روسیه امارت اسلامی را به رسمیت شناخته و ممکن است این نشست‌ها این مسئله را بیشتر توضیح دهند و بر آن تمرکز کنند»

سازمان همکاری شانگهای دارای ۱۰ عضو است و سه کشور دیگر از جمله مغولستان، افغانستان و بلاروس اعضای ناظر آن هستند.
این در حالی‌ست پیش از این ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه برای افغانستان گفته بود که اگر حکومت سرپرست به رسمیت شناخته شود، مسکو از پیوستن افغانستان در سازمان همکاری شانگهای پشتیبانی خواهد کرد.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی