نشست دو روزه دوحه؛ در نشست‌های تخصصی چه گذشت؟

در ادامه تلاش‌های بین‌المللی برای ادغام دوباره افغانستان به جامعه جهانی، سومین نشست تخصصی دوحه با حضور هیات امارت اسلامی و نمایندگان شماری از کشورها و همچنان نمایندگان سازمان ملل روز (دوشنبه، ۹ سرطان) در دوحه‌ی قطر آغاز شد و قرار است امروز (سه‌شنبه، ۱۰ سرطان) نیز ادامه یابد.

نشست روز اول بر مبارزه با قاچاق مواد مخدر و توانمندسازی بخش خصوصی تمرکز داشت. یوناما یا دفتر هیات معاونت سازمان ملل برای افغانستان با نشر اعلامیه‌ای گفته که نشست‌های گروه‌های کاری در دوحه برای تعامل با امارت اسلامی و منفعت افغانستان برگزار شده است که هدف اصلی آن شناسایی و تعیین اولویت‌هایی برای یک تعامل سازنده، هدف‌مند و ساختاریافته با حکومت سرپرست افغانستان است.

در ادامه این یادداشت به چرایی تلاش یوناما برای تعامل با امارت اسلامی و همچنان حضور نمایندگان دیپلماتیک کشورها در این نشست می‌پردازیم.

چرا یوناما به دنبال تعامل است؟

پاسخ دقیق به این پرسش کار ساده‌ای نیست، اما در ظاهر دیده می‌شود که سازمان ملل به دلایل متعددی به دنبال تعامل با امارت اسلامی است که این دلایل ریشه در ملاحظات سیاسی، بشردوستانه، و منطقه‌ای دارد. نشست‌های تخصصی فعلی دوحه و همچنان نشست‌های گذشته هم نشان دهنده تلاش جامعه بین‌المللی برای ایجاد یک رویکرد هماهنگ و منسجم در تعامل با حکومت سرپرست است. افغانستان به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک خود و تاثیرات بی‌ثباتی‌اش بر منطقه، برای جامعه بین‌المللی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، سازمان ملل نیز معتقد است که تعامل با امارت اسلامی می‌تواند به کاهش تهدیدات امنیتی مانند تروریزم و قاچاق مواد مخدر کمک کند.

احمدخان اندر، آگاه مسایل سیاسی و نظامی به خبرگزاری آفاق گفت: «قطع کامل تعامل با حکومت سرپرست افغانستان ناممکن است، اگر افغانستان منزوی شود و ارتباط جامعه جهانی با آن قطع شود، این می‌تواند حتا باعث بی‌ثباتی و ناامنی بیشتر در منطقه نیز شود.»

در کنار این، سازمان ملل از طریق نشست‌های دوحه به دنبال ایجاد یک رویکرد مشترک بین‌المللی برای تعامل با امارت اسلامی، بدون تمرکز بر به رسمیت‌شناختن رسمی حکومت سرپرست است. تحلیل‌گران مسایل سیاسی نیز به این عقیده اند که این نشست‌ها فرصتی را برای هماهنگی میان کشورهای منطقه و جهان نیز فراهم می‌کند.

اجماع منطقه‌ای و جهانی در نحوه برخورد با امارت اسلامی

دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد درافغانستان گفته است که در این نشست‌ها، نمایندگان کشورهای عضو و سازمان‌های بین‌المللی و کارشناسان امور گردهم آمده‌اند.

حضور نمایندگان کشورهای مختلف از جمله امریکا، روسیه، چین، ایران و پاکستان نشان‌دهنده تلاش برای اجماع منطقه‌ای و جهانی در مورد نحوه برخورد با امارت اسلامی است.

محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان در صفحه ایکس خود نگاشته است: «در یک گفت‌وگوی غیررسمی مهم در دوحه با نمایندگان ویژه و سفرای کشورهای چین و روسیه شرکت کرده‌ام، این نشست بازتاب‌دهنده تعهد مشترک کشورها برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای در ارتباط با افغانستان بوده است.»

حضور هیات امارت اسلامی در نشست دوحه

وزارت خارجه امارت اسلامی در اعلامیه‌ای گفت که هیأتی از وزارت‌های مختلف کشور که در نشست دوحه اشتراک کرده اند، قرار است با نمایندگان کشورها و سازمان‌های بین‌المللی درباره مبارزه با مواد مخدر، ارایه گزینه‌های معیشتی، درمان معتادان، حمایت از بخش خصوصی و همکاری‌های بانکی گفت‌وگو کنند.

ضیا احمد تکل، رییس روابط عامه وزارت خارجه افزود: «این هیات با نمایندگان کشورهای مختلف و سازمان‌های بین‌المللی درباره پیشگیری و کنترول مواد مخدر، معیشت جایگزین، درمان معتادان، حمایت از بخش خصوصی و توسعه همکاری‌ها در زمینه بانکداری گفتگو خواهد کرد.»

عزیز معارج، دیپلمات پیشین در گفت‌وگو با خبرگزاری آفاق گفت: «اشتراک هیات هفت‌نفره امارت اسلامی در نشست دو روزه و همچنان اگر تصمیم‌های اتخاذ شده جنبه عملی داشته باشند، می‌تواند به نفع افغانستان تمام شود، در کل می‌توان گفت که در صورت صادق بودن سازمان ملل و آماده شدن امارت اسلامی برای پذیرش شرایط سازمان ملل، این نشست می‌تواند مفید باشد.»

نتیجه‌گیری

در پایان این‌گونه می‌توان گفت که تعامل سازمان ملل با امارت اسلامی در نشست‌های دوحه به‌منظور ایجاد ثبات، کاهش بحران‌های بشردوستانه و هماهنگی بین‌المللی صورت می‌گیرد.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی