فطرت: سلاح‌های امریکایی پیش از امارت اسلامی وارد بازار سیاه شدند؛ نه پس از آن

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، گزارش روزنامه واشنگتن پست درباره کارگیری شورشیان در پاکستان از  تجهیزات جامانده امریکایی در افغانستان را رد‌ می‌کند. آقای فطرت می‌افزاید که تجهیزات نظامی امریکایی در جریان دو دهه حضور نیروهای امریکایی در بازارهای سیاه راه یافته بود. آقای فطرت تصریح می‌کند:‌« این اظهارات نادرست است که گویا تجهیزات جامانده امریکایی در افغانستان به کشورهای دیگر قاچاق شده و به دست گروه‌های مسلح رسیده است. برخی تجهیزات امریکایی در طول بیست سال به افغانستان انتقال شده در همان زمان به بازارهای سیاه راه یافته است. هر کس سلاح امریکایی داشته باشد به این معنی نیست که از افغانستان به دست آنها رسیده است.»

آقای فطرت همچنین اضافه کرد که این تجهیزات در افغانستان نگهداری می‌شوند و از فروش و قاچاق آن جلوگیری شده است. معاون سخنگوی امارت اسلامی بیان کرد: «سلاح های که در افغانستان از امریکایی‌ها به جا مانده به گونه منظم در دیپوها، نگهداری می شود و از هرگونه فروش و قاچاق آن جلوگیری شده است. بسیاری از تجهیرات امریکایی در طول دو دهه گذشته، از بندر کراچی و مسیرهای پاکستان به افغانستان انتقال داده می شد که بیشتر اوقات کانتینرهای این مهمات شکسته و سلاح های آن به بازارهای سیاه پاکستان رسیده است.»

در همین حال، یکی از آگاهان مسایل نظامی معتقد است که در زمان جمهوریت، سلاح‌های امریکایی نه تنها به پاکستان، بلکه از طریق کشمیر به شهرهای هند حتا قاچاق شد. او همچنین می‌گوید که کارخانه‌های در مناطق قبایلی وجود دارد که سلاح‌های مشابه، سلاح امریکایی تولید می‌کند. آقای شیرزی می‌گوید: «سلاح‌های امریکایی در زمان جمهوریت، نه تنها به پاکستان، بلکه از طریق کشمیر به شهرهای بزرگ هند نیز قاچاق می‌شد.»

این درحالیست که واشنگتن پست روز گذشته در گزارشی مدعی شده بود که شورشیان پاکستانی از تسلیحات بجامانده امریکایی در افغانستان استفاده می‌کنند.

مسأله تجهیزات باقی‌مانده امریکایی در افغانستان، با به قدرت رسیدن دوباره دونالد ترامپ، بر سر زبان‌ها افتاد؛ ترامپ بارها خواستار بازپس‌گیری این تجهیزات شده است. اما مقام‌های امارت اسلامی در واکنش اعلام کرده‌اند که این تجهیزات، غنیمت جنگی به شمار می‌رود و متعلق به افغانستان است؛ آنها تأکید کرده‌اند که این تجهیزات بازگردانده نخواهد شد.

همچنین، وزارت خارجه پاکستان نیز چندی پیش مدعی شد که مخالفان نظامی این کشور، از تسلیحات به‌جامانده امریکایی در افغانستان برای حمله به پاکستان استفاده می‌کنند. ادعای که از سوی امارت اسلامی تکذیب شد.

ادعای پاکستان درباره استفاده مخالفان از تسلیحات باقی‌مانده امریکایی، هرچند به‌ظاهر نگرانی امنیتی تلقی می‌شود، اما بسیاری از تحلیلگران سیاسی آنرا نوعی از فضاسازی سیاسی تلفی می‌دانند. با توجه به پیشینه سیاست خارجی پاکستان در قبال افغاستان، به نظر می‌رسد اسلام‌آباد تمایلی به حضور یک نظام مستقل، مقتدر و غیر وابسته در همسایگی خود ندارد؛ به‌ویژه حکومتی که بدون وابستگی به جامعه جهانی، توانسته است امنیت را در داخل افغانستان برقرار کند. طرح چنین ادعاهایی، ممکن است بخشی از تلاش‌ها برای زیر سوال بردن وجهه‌ای امارت اسلامی در سطح بین‌المللی و نیز ابزاری برای توجیه ناکامی‌های داخلی پاکستان در مهار ناامنی‌ها در مرزهایش باشد.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی