آلبرت خورف، سفیر روسیه در پاکستان از آمادگی مسکو برای حل تنشها میان افغانستان و پاکستان خبر داد.
آقای خورف در گفتوگو با «ریانووستی» خبرگزاری دولتی روسیه میگوید که با توجه به «اختلافات» موجود میان اسلامآباد و کابل، در صورتی که هر دوطرف موافق باشند، مسکو آماده است که به عنوان میانجی عمل کند.
سفیر روسیه در پاکستان تصریح کرده که فرمت مسکو میتواند یک پلتفرم مناسب برای حل این تنشها باشد.
این دیپلمات روسی تاکید کرده که مسکو خواهان ثبات در منطقه است و از آن پشتیبانی نیز میکند.
سفیر روسیه همچنان افزوده که موجودیت روابط بهتر میان کابل و اسلامآباد به نفع مسکو است.
امارت اسلامی تاکنون در پیوند به این سخنان سفیر روسیه چیزی نگفته اما پیش از این، سخنگویان حکومت سرپرست همواره گفتهاند که کابل خواهان روابط نیک و حسنه با تمامی کشورها به شمول پاکستان است.
پس از روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی بر افغانستان، انتظارها این بود که روابط کابل و اسلامآباد گرمتر خواهد شد؛ اما پسانتر در کنار آن که این روابط بهتر نشد، دو طرف شاهد چندین درگیری نیز بودند.
به تاریخ (۲۱حمل ۱۴۰۱) پاکستان به ولایتهای خوست و کنر حمله هوایی انجام داد که در پی آن نزدیک به ۵۰ تن به شمول زنان و کودکان جان باختند.
پس از حمله هوایی پاکستان، چندین درگیری میان نیروهای امارت اسلامی و نظامیان پاکستانی انجام شد که تلفاتی را نیز به دو طرف وارد کرد.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، از اول نوامبر سال ۲۰۲۴ الی ۳۱ جنوری سال ۲۰۲۵، شش درگیری میان نیروهای امارت اسلامی و نظامیان پاکستانی صورت گرفته است که هر دوطرف در این مدت حضور نظامی خود را در مناطق شرقی، جنوبشرقی و جنوبی افغانستان تقویت کردهاند.
در تازهترین مورد هم، به تاریخ سوم حوت، ۱۴۰۳ نیروهای امارت اسلامی و نظامیان پاکستانی بر سر ایجاد پاسگاه امنیتی باهم درگیر شدند که این درگیری باعث بجاگذاشتن تلفات و مسدود شدن گذرگاه تورخم به روی هرگونه رفت و آمد شد؛ اما این گذرگاه به روز(چهارشنبه، ۲۹حوت) پس از حدود ۲۵ روز به روی موترهای باربری و بیماران عاجل بازگشایی شد.
گفتنی است که تنشها میان کابل و اسلامآباد پس از آن شکل گرفت که طرف پاکستانی ادعا کرد که شبهنظامیان مخالف این کشور در افغانستان حضور دارند و هرازگاهی از خاک کشور، اسلامآباد را تهدید میکنند؛ چیزی که همواره از سوی امارت اسلامی رد شده است.
در سویی دیگر، آگاهان حوزه سیاست به این باور اند که ادعاهای پاکستانیها مبنی بر حضور گروههای مخالف کشورشان در افغانستان به دور از حقیقت است و ناامنیهای پاکستان مساله داخلی اسلامآباد است و خود باید به آن بپردازد.
حال پرسش این است که اعلام میانجیگری سفیر روسیه در پاکستان برای حل تنشها میان کابل و اسلامآباد چقدر بجا و کارساز است؟