خبرگزاری آفاق؛ کابل: حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، از اظهارات اخیر عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، درباره امنیت و حاکمیت واحد سیاسی موجود افغانستان استقبال کرده و آن را درک درست او از وضعیت افغانستان دانسته است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، (یکشنبه، ۳ حمل) در گفتوگویی با یک رسانه ایرانی اظهار داشت که امارت اسلامی موفق به تثبیت حاکمیت و برقراری امنیت در افغانستان شده است.
وی در این باره گفت: «واقعیت این است که الان قدرتی در افغانستان سر کار است که در طول سه سال و نیم گذشته، حاکمیت خود را تثبیت کرده است و بر خلاف گذشته که هر گوشه افغانستان دست یکی بود، اینطور نیست و الان حاکمیت و امنیت برقرار است. باید برای منافع ملی خود به این موضوعات بپردازیم و آنها را حل و فصل کنیم.»
آقای عراقچی همچنین به موضوعات مهم در روابط دو کشور اشاره کرد و افزود: «بحث مواد مخدر و مهاجرین افغانستان است که همه در داخل کشور روی آن حساس شده اند و میگویند فکری شود. بحث امنیت مرزهای ما است که حدود ۱۰۰۰ کیلومتر مرز مشترک داریم و امنیت متر به متر آن برای ما مهم است. بحث تروریسم در افغانستان و گروههای تروریستی داعش است. بحث تجارت است که در شرایط تحریمی، تجارت ما با افغانستان به طور رسمی و غیر رسمی، میلیاردی است بحث آب و حقابه ایران را داریم که باید به سیستان و بلوچستان بیاید. هرکدامش یک چالش بزرگ و جدی است و هر کدامش با منافع ملی ایران سر و کار دارد.»
او تأکید کرد که برای تأمین منافع ملی ایران، باید به این مسائل پرداخته شود.
برخی از آگاهان سیاسی اظهارات عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، را نشانهای از رویکردی واقعبینانه به وضعیت افغانستان و روابط با امارت اسلامی میدانند. آنها خاطرنشان میکنند که برقراری امنیت و ثبات در افغانستان طی سه سال و نیم گذشته، که عراقچی آن را متمایز از پراکندگی قدرت در گذشته توصیف کرده، فرصتی کلیدی برای تقویت همکاریهای دوجانبه ایجاد کرده است.
این آگاهان به این باورند که موضوعاتی مانند تجارت میلیاردی، مدیریت مرزهای مشترک، و رسیدگی به مسائل مهاجرت و مواد مخدر، بستری برای تعامل سازنده فراهم میآورد.
از سخنان عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و هچنین استقبال معاون سخنگوی امارت اسلامی میتوان نتیجه گرفت که حاکمیت یکپارچه و امنیت سراسری در افغانستان، بستر همکاری میان ایران و امارت اسلامی را بیش از پیش تقویت کرده است؛ با وجود این، چالشهایی همچون تهدید داعش و مساله حقابه همچنان پابرجاست، اما با گفتوگو و تعامل سازنده محتمل است که راه برای حل این مسائل هموار شود.