دولت دونالد ترامپ، ماری کبیر سراج بیشاپینگ را به عنوان دستیار معاون بخش آسیای مرکزی وزارت امور خارجه ایالات متحده در امور افغانستان گماشت.
بیشاپینگ ۳۳ ساله از نوادگان خاندان سلطنتی افغانستان است و بر اساس اعلامیهی وزارت خارجه امریکا پس از این، سمت هدایت سیاستهای ایالات متحده در قبال افغانستان را در چارچوب اداره امور جنوب و مرکز آسیا به پیش میبرد.
در بخشی از اعلامیه همچنان آمده که بیشاپینگ پیش از این در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان این کشور کار کرده و مسوولیت کمیته فرعی جنوب و آسیای مرکزی را برعهده داشته است.
به گفته وزارت خارجه امریکا این زن افغانتبار دکترای حقوق از دانشگاه ویرجینیا دارد و در گذشته در دفتر مشاور حقوقی این وزارت نیز کار کردهاست.
روزنامه نیویارک تایمز در سال ۲۰۱۹ میلادی در مطلبی گفته بود که ماری بیشاپینگ نوه عنایتالله خان، برادر امانالله خان، پادشاه سابق افغانستان است.
تعیین این حقوقدان افغانتبار در وزارت خارجه امریکا، واکنشهای زیادی را در رسانههای اجتماعی برانگیخته است.
محمد حلیم تنویر، مورخ و روزنامهنگار افغان در پیوند به تعیین ماری کبیر سراج در وزارت خارجه امریکا به خبرگزاری آفاق گفت: «ماری کبیر سراج، به عنوان یک افغانتبار معلومات دقیق از افغانستان دارد، تعیین او به عنوان دستیار معاون بخش آسیای مرکزی وزارت امور خارجه امریکا در امور افغانستان میتواند به کشور ما موثر باشد، خانم سراج میتواند در تامین روابط حسنه میان افغانستان و ایالات متحده نقش ارزنده بازی کند.»
اما عزیز معارج، دیپلمات پیشین افغان به این عقیده است که گماشتن یک افغان در امور افغانستان از سوی امریکا یک امر طبیعی است. او به خبرگزاری آفاق همچنان تصریح کرد: « در پالیسی سیاست خارجی ایالات متحده امریکا گماشتن افراد از هر کشور در امور همان کشور یک امر عادی است و تعیین ماری کبیر سراج که از خانواده شاهی است کدام هدف مشخص در آن نهفته نیست.»
این در حالی است که دولت ترامپ در پیشنویس فرمان اجرایی، تغییراتی در وزارت خارجه اعمال میکند که ممکن است منجر به حذف پست نماینده ویژه امریکا برای زنان افغانستان شود و بر اساس این سند، دولت ترامپ میخواهد دفترهای مرتبط با دموکراسی، حقوق بشر، مهاجرت و تغییر اقلیم را منحل کند.
حال دیده شود که ماری کبیر سراج که خود از افغانستان است، آیا میتواند توجه جامعه جهانی به ویژه امریکا را به مساله افغانستان جلب کند؟