بازگشت به میز منطقه‌ای؛ حضور احتمالی امارت اسلامی در نشست شانگهای پس از چهار سال

ژاو شینگ، سفیر چین در کابل، در دیدار با محمد نعیم، معین مالی و اداری وزارت خارجه، از امارت اسلامی دعوت کرد تا در نشست سال جاری سازمان همکاری شانگهای شرکت کند.
به گفته ضیاء احمد تکل، رییس روابط عامه این وزارت، در این دیدار سفیر چین بر اهمیت تقویت روابط دو جانبه و همکاری‌های اقتصادی و دیپلماتیک تأکید کرده و از تعهد کشورش برای گسترش روابط با افغانستان سخن گفته است.

ضیاء احمد تکل رییس روابط عامه وزارت خارجه گفت که «معاون وزارت امور خارجه در کنار اشاره به دعوت از هیات‌های مختلف افغانستان برای شرکت در نشست‌های امسال سازمان همکاری شانگهای، از همکاری‌های دوجانبه و کمک‌های بشردوستانه چین، به‌ویژه در زمینه رسیدگی به وضعیت مهاجران افغان، قدردانی کرد.
ژاو شینگ نیز تاکید کرد که چین به‌عنوان یک کشور همسایه برای گسترش و تقویت روابط با افغانستان اهمیت ویژه‌ای قایل است.»

اما، با توجه به دعوت چین از امارت اسلامی برای شرکت در نشست سازمان همکاری شانگهای، این حضور تا چه اندازه می‌تواند بر موقعیت سیاسی و اقتصادی افغانستان در منطقه تأثیرگذار باشد؟

نجیب الرحمن شمال آگاه روابط بین الملل به خبرگزاری آفاق افزود که «امیدواریم با در نظر داشتن منافع ملی مردم افغانستان و شرایط کنونی کشور، که نیازمند حمایت جامعه جهانی به‌ویژه در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی است، حکومت سرپرست افغانستان بتواند گام‌های مثبت و مؤثری در راستای برآورده‌ ساختن خواست‌های کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و سایر کشورهای جهان بردارد.»

سمیر آنگار آگاه مسایل سیاسی نیز در این باره تاکید کرده که «این اقدام، علاوه بر افزایش وزن سیاسی امارت اسلامی، زمینه مناسبی برای فراهم‌سازی همکاری‌های امنیتی و اقتصادی با کشورهای منطقه فراهم می‌سازد.»

این در حالیست که، افغانستان پیش از سال ۲۰۲۱ به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری شانگهای شرکت می‌کرد، اما پس از تحول سیاسی، حضورش متوقف شد.

حالا برای نخستین‌بار پس از چهار سال، امارت اسلامی دعوت شده تا در اجلاس آینده این سازمان که در نیمه دوم سال ۲۰۲۵ در چین برگزار می‌شود، شرکت کند.
سازمان همکاری شانگهای، یکی از مهم‌ترین سازمان های منطقه‌ای در حوزه‌های سیاسی، امنیتی و اقتصادی است که اعضای اصلی آن شامل چین، روسیه، هند، پاکستان، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان هستند.

این سازمان تلاش دارد تا با گسترش همکاری میان اعضاء، به‌ویژه در مقابله با تهدیدات مشترک و توسعه اقتصادی منطقه، نقش مؤثری در نظم نوین آسیایی ایفا کند. در چنین  شرایطی، پیوستن دوباره افغانستان به این روند می‌تواند فرصت‌هایی برای تأمین منافع اقتصادی، جلب حمایت‌های دیپلماتیک و تثبیت جایگاه سیاسی این کشور در سطح منطقه   را  فراهم کند.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی