وزارت خارجه با نشر خبرنامهای از برگزاری نشست سهجانبه میان افغانستان، چین و پاکستان در کابل خبر داد.
به گفته ضیا احمد تکل، رییس روابط عامه این وزارت، در این نشست، سرپرست وزارت خارجه بر اهمیت روابط سیاسی و اقتصادی با دو کشور همسایه تأکید کرد و ابراز امیدواری کرد که در آینده پیشرفتهای خوبی در این زمینه حاصل شود.
آقای تکل افزود که در این نشست، نمایندگان ویژه چین و پاکستان ضمن تأکید بر روابط مبتنی بر حسن همجواری و احترام متقابل، وعده دادند که در جهت تقویت این روابط گامهای مثبتی بردارند. همچنین، در نتیجه بحثها توافق شد که ششمین نشست گفتوگوی وزرای خارجه سه کشور در کابل برگزار شود و آمادهسازی برای نشست آینده وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان آغاز گردد.
ضیا احمد تکل رییس روابط عامه وزارت خارجه می گوید که :«سرپرست وزارت خارجه ، روابط سیاسی و اقتصادی با دو کشور همسایه را مهم دانسته و ابراز امیدواری کرد که در آینده نیز در این زمینه پیشرفتهای خوبی حاصل شودنمایندگان ویژه چین و پاکستان ضمن تأکید بر روابط مبتنی بر حسن همجواری و احترام متقابل، وعده دادند که در جهت تقویت این روابط گامهای مثبتی بردارند. همچنین، در نتیجه بحثها توافق شد که ششمین نشست گفتوگوی وزرای امور خارجه سه کشور در کابل برگزار خواهد شد و همچنین آمادهسازی برای نشست آینده وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان آغاز خواهد شد.»
در همین راستا، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی اکس این نشست را فرصتی برای همگرایی دیدگاهها درباره همکاریهای اقتصادی، امنیتی و تقویت ثبات منطقهای توصیف کرد.
گرافیک :محمد صادق خان نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان «نخستین نشست سهجانبه پاکستان، چین و افغانستان امروز در کابل به میزبانی امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان برگزار شد. این نشست زمینهای برای همسویی دیدگاهها در مورد همکاریهای اقتصادی و امنیتی و همچنین ثبات منطقهای فراهم کرد.»
معین گل سمکنی آگاه مسایل سیاسی به خبر گزاری آفاق می افزاید که:«در دیپلماسی و سیاست، ما باید با همه کشورها نشستهایی داشته باشیم. اما پاکستان میخواهد که با میانجیگری چین، روابط بین افغانستان و پاکستان را سامان دهد. پس از آنکه پاکستان با هند وارد جنگ شد، بیش از پیش احساس کرد که باید افغانستان را در محور سیاست خود نگه دارد و نفوذش را حفظ کند.»
همزمان با این، برخی آگاهان معتقدند که هرچند چین و پاکستان هنوز حکومت افغانستان را به رسمیت نشناختهاند، اما همکاری سهجانبه میتواند زمینهساز تعاملات مثبت منطقهای و گام مؤثری برای تقویت امنیت، تجارت و مبارزه با تهدیدات مشترک باشد.
نجیب الرحمن شمال آگاه روابط بین الملل می گوید که«در حالیکه پاکستان و چین تاکنون حکومت فعلی افغانستان را به رسمیت نشناختهاند اما اکنون برای همکاریهای منطقهای حاضر به گفتوگو و تعامل شدهاند. این همکاری میتواند در سطح پاکستان و سایر کشورهای همسایه افغانستان، زمینهساز اقدامات صادقانهای برای گسترش روابط، تحکیم صلح و ثبات، تأمین امنیت منطقهای، مبارزه با هراس افگنی، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و تقویت همکاریهای اقتصادی و ترانزیتی باشد؛ اقدامی که میتواندسایر کشورهای منطقه را نیز در این تشویق کند.»
عزیز معارج دیپلومات پیشین به خبرگزاری آقاق گفت: «هر نشستی که میان کشورهای هممرز و منطقهای برگزار شود، بدون شک به نفع همه طرفها است، اما بهرهبرداری از این فرصتها وابسته به آن است که هر کشور تا چه حد آمادگی دارد، چقدر برنامه و استراتژی مشخص دارد و چگونه میتواند طرف مقابل را قانع سازد. در این میان، افغانستان باید با داشتن طرح و دیدگاه روشن در چنین نشستهایی شرکت کند تا منافع ملی خود را تأمین کند و در تعاملات منطقهای نقش فعال داشته باشد.»
تداوم نشستهای سهجانبه میان افغانستان، پاکستان و چین از سال ۲۰۱۷ تاکنون، نشاندهنده تلاش برای شکلگیری یک چارچوب پایدار همکاری در منطقه است؛ چارچوبی که با وجود چالشهای سیاسی و عدم شناسایی رسمی حکومت افغانستان، به سمت عملیسازی پروژههای مشترک و تقویت ثبات در حرکت است.
برگزاری نخستین نشست در کابل پس از تغییرات سیاسی در افغانستان، حامل پیام روشنی است: کابل میخواهد جایگاه فعالتری در تعاملات منطقهای داشته باشد. در شرایطی که امنیت، اقتصاد و مبارزه با تهدیدات مشترک به دغدغه اصلی کشورهای منطقه تبدیل شده، این نشستها اگر با اراده سیاسی و طرحهای اجرایی همراه شوند، میتوانند نقشی کلیدی در عبور از بیاعتمادیهای گذشته و ساختن آیندهای مشترک و باثبات برای منطقه ایفا کنند.