افشای راز دیگر؛ چرا غرب به دنبال بی‌ثباتی در افغانستان است؟

سرگئی ناریشکین، مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه می‌گوید که نهادهای استخباراتی غربی در تلاش اند تا بی‌ثباتی در افغانستان را حفظ کنند و به نیروهای ضد حکومت سرپرست کمک کنند.

آقای ناریشگین که در نشست «افغانستان اتصال منطقه‌ای، امنیت و توسعه» در باکو پایتخت آذربایجان صحبت می‌کرد، افزود که این اقدامات به منظور پیشبرد منافع ژئوپلیتیکی غرب در افغانستان انجام می‌شود.

مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه تصریح کرده که تلاش‌های غربی‌ها برای حفظ بی‌ثباتی در افغانستان، مانع اصلی در مسیر توسعه و به رسمیت‌شناسی بین‌المللی حکومت سرپرست افغانستان است.

آقای ناریشگین در بخشی از سخنانش تصریح کرد که غرب به اعمال تحریم‌ها علیه کابل ادامه می‌دهد و با مسدود نگهداشتن دارایی‌های افغانستان به دنبال راه‌هایی برای پشتی‌بانی از نیروهای ضد دولتی در افغانستان است.

افغانستان و قدرت‌های بزرگ

مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه در حالی این اظهارات را بیان می‌کند که افغانستان همواره در سیاست خارجی ابر قدرت‌ها و قدرت‌های منطقه‌ای دارای جایگاه برجسته‌ی بوده است. در بیش از صد سال اخیر، این کشور شاهد حضور سه قدرت بزرگ ( بریتانیا، شوروی و امریکا) در قلمروش بوده است.

در حال حاضر و پس از آنکه کشورهای غربی در راس امریکا در افغانستان با شکست مواجه شدند و کشور را ترک کردند، تاکنون در تلاش اند تا حضور استخباراتی خود را در این جغرافیا حفظ کنند، چیزی که برای کشورهای رقیب امریکا خوشایند نیست.

پس از سقوط جمهوریت، امریکا بارها حریم هوایی افغانستان را نقض کرده و در تلاش است تا به نحوی مقام‌های حکومت سرپرست را مجاب کند تا حداقل توانسته باشد پایگاه هوایی بگرام را در اختیار بگیرد، چیزی که تاکنون دست رد امارت اسلامی را به سینه خود احساس کرده‌است.

روح‌الله هوتک، کارشناس مسایل سیاسی در پاسخ به پرسش خبرگزاری آفاق مبنی بر اینکه چرا غرب به ویژه امریکا به دنبال ایجاد ناامنی در منطقه است، گفت: «امریکا و غرب، همواره برای فعال نگهداشتن ماشین اقتصادی خود به دنبال ایجاد ناامنی در منطقه به ویژه افغانستان است؛ اما کنترول داخلی بر امنیت از سوی امارت اسلامی این تلاش‌های غربی‌ها برای بی‌ثبات ساختن افغانستان را محدود کرده‌است. در طول حدود بیست سال که امریکا و غرب در افغانستان حضور فزیکی داشتند هم هدف‌شان ادامه ناامنی و بی‌ثباتی بود.»

خواست غرب از امارت اسلامی

مطالبات کشورهای غربی در طول نزدیک به چهار سال گذشته، در چند بخش مشخص از جمله، حقوق بشر، تحصیل دختران، حکومت فراگیر و مبارزه با هراس‌افگنی بوده است. در عین حال، این کشورها حتا در همین موردها هم باهم اتفاق نظر ندارند، در حالی که انگلستان و برخی کشورهای اروپایی تمایل زیادی به اتخاذ سیاست تعامل در برابر حکومت سرپرست افغانستان دارند، برخی از کشورها مانند فرانسه دیدگاه سخت‌گیرانه‌ای دارد. کشورهای مانند امریکا نیز با نگرانی از نفوذ چین و روسیه در مساله افغانستان هرازگاهی دست و پاچه شده و گاهی بحث پایگاه بگرام را مطرح می‌کند و بعضی اوقات مقام‌های حکومت سرپرست را به نقض حقوق بشر متهم کرده و به دنبال تضعیف افغانستان است.

علیم‌داد علیم، کارشناس مسایل سیاسی در پاسخ به پرسش خبرگزاری آفاق مبنی بر اینکه خواست غرب به ویژه امریکا از افغانستان چیست؟ گفت: « شعارهای غربی‌ها نمادین است و از آن برای رسیدن به هدف سیاسی و اقتصادی خود استفاده می‌کنند، هدف اصلی حضور امریکا در افغانستان در گذشته، رقابت با قدرت‌های منطقه‌ای و به چالش کشیدن امنیت این قدرت‌ها بود، پس از عقب‌نشینی از افغانستان می‌خواست که افغانستان به کانون ناامنی منطقه‌ای تبدیل شود و این ناامنی دامن کشورهای مانند چین، روسیه و ایران را بسوزاند، چیزی که برعکس شد. امارت اسلامی با این کشورها روابط نیک برقرار کرد که این باعث تعجب امریکا شد، حالا این کشور به دنبال مهار این وضعیت است. مساله دوم که امریکا را نگران ساخته نزدیکی امارت اسلامی با رقبای واشنتگن است که می‌خواهد دست کشورهای چین، روسیه و ایران را در افغانستان کوتاه کند. بحث سوم که امریکا به افغانستان علاقه دارد این است که به منابع طبیعی منطقه چشم دوخته است.»

تمایل غرب به نیروهای ضد حکومت سرپرست

اظهارات مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه با سخنان اخیر زلمی‌ خلیل‌زاد، نماینده ویژه پیشین امریکا برای صلح افغانستان در ظاهر هم‌سان به نظر می‌رسد.

آقای خلیل‌زاد روز (چهارشنبه، ۲۷حمل) گفت که پاکستان در تلاش است تا زیر پوشش مهاجران افغان، جنگ‌جویان داعش را به افغانستان انتقال می‌دهد. حالا بلندپایه‌ترین مقام استخباراتی روسیه نگران بی‌ثباتی افغانستان است و انگشت تقصیر را به سوی امریکا بلند کرده است.

سید مصطفی مرتضوی، استاد دانشگاه در پاسخ به پرسش خبرگزاری آفاق مبنی بر اینکه چرا غرب به پشتی‌بانی گروه‌های ضد امارت اسلامی می‌پردازد، گفت: « موقعیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی افغانستان یکی از دلایل پشتی‌بانی غرب از گروه‌های مخالف امارت اسلامی است، در شرایط فعلی امریکا منافع خود را در بی‌ثباتی افغانستان جستجو می‌کند.»

نگاه امارت اسلامی به غرب

امارت اسلامی، اصول و قوانین غربی‌ها را که بر لیبرال دموکراسی استوار است و با چهارچوب حاکمیت سرپرست افغانستان هم‌خوانی ندارد، همواره رد کرده است؛ اما در ظاهر به این درک رسیده که شناسایی بین‌المللی وابسته به تعامل با امریکا و متحدان آن در کنار کشورهای چین، روسیه و ایران است.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی