سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک سفر رسمی به پاکستان رفته و با استقبال گرم مقامهای پاکستانی روبه رو شدهاست.
این سفر در راستای رایزنیهای منطقهای ایران و با هدف تقویت روابط دوجانبه و کاهش تنشهای منطقهای، به ویژه میان هند و پاکستان، انجام شدهاست.
آقای عراقچی پس ورود به اسلامآباد با شماری از مقامهای پاکستانی دیدار کرده است.
او پس از دیدار با وزیر خارجه پاکستان و برگزاری مذاکرات با حضور هیاتهای دو کشور به رسانهها گفت: «: سفر امروز ما به پاکستان چندین هدف اصلی داشت که اول، بررسی آخرین وضعیت در منطقه و آنچه که اتفاق افتاده و میان هند و پاکستان در جریان است. هدف دیگر ما مرور روابط دوجانبه ایران و پاکستان به ویژه در حوزههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بود که آن را مورد بررسی قرار دادیم و در دیدارهای آتی نیز آن را دنبال خواهیم کرد.»
گفتنی است که وزیر امور خارجه ایران قرار است با رییس جمهوری و نخستوزیر پاکستان نیز دیدار کند.
در سویی دیگر، برخی از آگاهان روابط بینالملل معتقدند که سفر عراقچی به پاکستان گامی مهم در راستای دیپلماسی فعال ایران برای تقویت روابط با همسایهها و کاهش تنشهای منطقهای است.
سید مصطفی مرتضوی، استاد دانشگاه به خبرگزاری آفاق گفت: « سفر سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران به پاکستان در شرایط که نگرانیها از افزایش تنشها در منطقه بالا گرفته، نشاندهنده تعهد ایران به ثبات و همکاری در جنوب آسیا است.»
تلاش ایران برای کاهش تنش میان هند و پاکستان
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بدو ورود به اسلامآباد تاکید کرد که ایران خواستار کاهش تنشها و خویشتنداری هند و پاکستان است. به گفته برخی آگاهان سیاسی این موضع با توجه به روابط دوستانه ایران با هر دو کشور، میتواند بهعنوان یک تلاش دیپلماتیک برای تسهیل گفتوگو و کاهش تنشها تلقی شود.
استراتژی ایران برای تعامل گسترده با کشورهای منطقه
کارشناسان حوزه سیاست میگویند که ایران به دنبال حفظ روابط متعادل با اسلامآباد و دهلینو است. به گفته آنان، سفر سید عباس عراقچی به پاکستان و برنامهریزی برای سفر به هند، بخشی از استراتژی تهران برای تعامل گستردهتر با طرفهای منطقهای است و این رویکرد میتواند به کاهش سوءتفاهمها و ایجاد کانالهای ارتباطی کمک کند.
ظرفیت ایران برای میانجیگری
تحلیلگران به این عقیده اند که روابط ایران و پاکستان ریشه در همسایگی، پیوندهای فرهنگی و همکاریهای سیاسی و امنیتی دارد. به گفته آنان پاکستان نخستین کشوری بود که انقلاب اسلامی ایران را به رسمیت شناخت، و سالهاست که با تهران روابط حسنه دارد و این روابط میتواند به ایران اعتبار لازم برای تاثیرگذاری بر مواضع پاکستان را بدهد.
روابط ایران با هند
در سویی دیگر، آگاهان مسایل اقتصادی تاکید میکنند که ایران روابط استراتژیکی با هند، بهویژه در حوزههای اقتصادی و انرژی (مانند بندر چابهار) دارد. به گفته آنان این روابط به ایران امکان میدهد تا بهعنوان یک بازیگر بیطرف عمل کند و گفتوگو بین دو طرف را تسهیل نماید.
و در نهایت اینگونه میتوان گفت که ثبات منطقهای نیازمند ترکیبی از دیپلماسی، خویشتنداری نظامی، همکاری چندجانبه و توسعه اقتصادی میان کشورها است، سفر وزیر امور خارجه ایران نیز میتواند نقش آغازگر این تلاشها باشد.