توماس نیکلسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان، اعلام کرده که مأموریتش به پایان رسیده است. او گفته است که وظایفش به طور موقت به درن دریا، رییس بخش افغانستان و پاکستان در سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، سپرده میشود.
نیکلسون تأکید کرده که خروج او به معنای تغییر در سیاست اتحادیه اروپا نیست، و این اتحادیه همچنان به تعهدات خود نسبت به مردم افغانستان پایبند خواهد ماند.
نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان گفت:«پایان ماموریتم به هیچ وجه به معنای تغییر در رویکرد اتحادیه اروپا نسبت به افغانستان نیست. اتحادیه اروپا حضور خود را در کشور حفظ کرده، به تعهدش نسبت به مردم افغانستان پایبند مانده و در عین حال، منافع و ارزشهای خود را محافظت میکند. تعامل اتحادیه با افغانستان و شرکای بینالمللی، همچنان بر پایه مصوبات شورای اتحادیه اروپا ادامه خواهد یافت.»
دیدگاه امارت اسلامی
با این حال حمد الله فطرت معاون سخنگوی امارت اسلامی در واکنش به پایان ماموریت نیکولاسون، گفت:«ماموریت نمایندگان جهانی زمانی موفق است که در خدمت منافع مردم افغانستان باشد، در بهبود روابط با جهان نقش سازنده ایفا کند و بر پایه احترام متقابل، به رفع سوءتفاهمها کمک نماید.»
این دیدگاه بازتاب دهنده رویکرد امارت اسلامی در تعامل با نهادها و نمایندگان بینالمللی است؛ رویکردی که بر اصل احترام متقابل، پرهیز از مداخله، و تمرکز بر منافع ملی افغانستان تأکید دارد.
بلاتکلیفی در روابط دیپلماتیک با غرب
پایان ماموریت نیکولاسون در شرایطی اتفاق میافتد که روابط دیپلماتیک میان امارت اسلامی و کشورهای غربی، از جمله اتحادیه اروپا، همچنان در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد. با وجود برخی تماسها و گفتگوهای محدود، هنوز هیچگونه شناسایی رسمی از سوی هیچ کشور اروپایی صورت نگرفته است.
دیدگاه آگاهان حوزه سیاست
احمد خان اندر، آگاه مسایل سیاسی، باور دارد که تغییر چهرهها در نهادهای بینالمللی لزوماً به معنای تغییر سیاستها نیست. به گفته او:«در تغییر و تبدیل نمایندگان ویژه اتحادیه اروپا، اهداف سیاسی، استراتیژیک و انسانی این اتحادیه تغییر نمیکند. هر فردی که به عنوان نماینده ویژه به افغانستان فرستاده شود، مطابق با استراتیژی کلان اتحادیه اروپا عمل خواهد کرد.»
ویس ناصری ، آگاه روابط بین الملل، نیز به همین موضوع اشاره دارد و میگوید:«تبدیلی نمایندهٔ ویژهٔ اتحادیهٔ اروپا در امور افغانستان هیچ تأثیر منفیای بر روابط اتحادیهٔ اروپا با افغانستان نخواهد داشت. کشورهای اروپایی به دلیل رعایت اصول، احترام به قوانین بینالمللی، و پایبندی به کنوانسیونهای بشردوستانه، برای افغانستان و مردم آن ارزش قائل هستند و همچنان با افغانستان و مردم افغانستانی خواهند بود.»
بنابراین پایان مأموریت توماس نیکولاسون بیش از آنکه نشانهای از تغییر سیاست باشد، بیانگر یک تغییر چهره در چارچوب سیاستهای موجود اتحادیه اروپا است.
این در حالیست که توماس نیکلسون در دوران سقوط حکومت پیشین و حاکمیت دوباره امارت اسلامی در سال ۱۴۰۰ این سمت را بر عهده داشت و در تاریخ اول مارچ سال روان میلادی به این ماموریت اش پایان داد.