عید سعید فطر و عید سعید اضحی از دیرباز بهعنوان دو مناسبت مهم مذهبی در افغانستان، همراستا با دیگر کشورهای اسلامی، با شور و رونق خاصی برگزار شدهاند. این مراسم نهتنها فرصتی برای عبادت و شکرگزاری، بلکه نماد همبستگی اجتماعی در افغانستان بوده است. با این حال، در سالهای پایانی نظام جمهوریت، افزایش ناامنیها و ناتوانی نهادهای امنیتی در تأمین امنیت، ایام عید را نیز تحت تاثیر قرار داده بود. حضور در نماز عید، که یکی از ارکان اصلی این مناسبت است، برای بسیاری با نگرانی و دلهره بود. سفرهای بینولایتی در ایام عید چه برای تفریح و چه از روی ضرورت، به دلیل ضعف نهادهای امنیتی در تامین امنیت شاهراهها، به امری دشوار تبدیل گشته بود.
با سقوط جمهوریت و روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی، توجه ویژهای به مساله امنیت صورت گرفت و امارت اسلامی تأمین امنیت را در اولویت سیاستهای خود قرار داد. هرچند در آغازین سالهای دوره امارت اسلامی، تهدیدات از سوی گروه های مانند داعش وجود داشت، اما بهتدریج وضعیت امنیتی بهبود یافت و ظاهراً ادعای امارت اسلامی در مورد تامین امنیت سراسری تا حد زیادی محقق شده است.
مسئولان امنیتی امارت اسلامی اعلام کردهاند که عید سعید فطر در سال جاری بدون هیچگونه رویداد امنیتی سپری شده است. وزارت داخله در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس گزارش داد که در روزهای عید، هیچ حادثه امنیتی ثبت نشده و مردم توانستهاند این مناسبت را در فضایی آرام و صمیمی در سراسر کشور جشن بگیرند. این وزارتخانه تأکید کرد که نیروهای پولیس، همراه با سایر نهادهای امنیتی، با حضور گسترده در مساجد، اماکن عمومی و تفریحگاهها، نقش مؤثری در تأمین امنیت ایفا کردهاند.
عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد، نیز در صفحه ایکس خود ضمن قدردانی از تلاشهای امارت اسلامی، تأمین امنیت سراسری در ایام عید را یکی از دستاوردهای برجسته این نظام دانست.
به نظر میرسد برنامههای امنیتی امارت اسلامی، از جمله اقدامات پیشگیرانه، در ایجاد این شرایط مؤثر بوده است. یکی از این اقدامات، قطع موقت شبکههای مخابراتی در روز نخست عید بود. در عید سعید فطر امسال، همانند سالهای گذشته، شبکههای مخابراتی در کابل و برخی ولایات دیگر از صبح زود تا اواسط روز نخست عید قطع شدند. اگرچه مقامات حکومتی بهصورت رسمی دلیلی برای این اقدام اعلام نکردند، اما گمان میرود این تصمیم با هدف اختلال در هماهنگی حملات احتمالی گروههای مخالف و تقویت امنیت عمومی اتخاذ شده باشد.
بسمالله حبیب، معاون سخنگوی وزارت داخله، نیز با اشاره به همکاری مردم در حفظ امنیت، این مشارکت را عاملی اصلی در تداوم امنیت دانست. او همچنین گشتزنیهای مداوم و حضور فعال نیروهای امنیتی در اماکن عمومی را از دلایل اصلی موفقیت در تأمین امنیت این ایام برشمرد.
عدم وقوع رویدادهای امنیتی در روزهای عید سعید فطر در سال جاری، از منظر بسیاری، نشانهای از پیشرفت در تلاشهای امارت اسلامی برای برقراری امنیت در افغانستان است. این وضعیت میتواند حاکی از کارآمدی استراتژیهای امنیتی نهادهای مسوول باشد. همچنین، ممکن است بیانگر کاهش توان عملیاتی گروههای مخالف، از جمله داعش، باشد که در گذشته تهدیدی جدی به شمار میرفتند. با این وجود، این موفقیت برای امارت اسلامی، چه ناشی از استراتژیهای جدید امنیتی باشد و چه حاصل تضعیف عملیاتی گروههای مخالف، میتواند امیدها برای تثبیت ثبات در بلندمدت را تقویت کند.
اگرچه با قطعیت نمیتوان پیشبینی کرد که عیدهای آینده نیز بدون هیچ رویداد امنیتی سپری خواهد؛ اما تجربه آرامش در ایام عید میتواند گامی مثبت در جهت اعتمادسازی و بهبود شرایط عمومی کشور تلقی شود.