فشارهای جهانی و داخلی بر اسرائیل در حال افزایش است. واکنشهای رسمی دولتها و اعتراضات مردم عام در سراسر جهان علیه سیاستهای جنگطلبانهای رژیم اسرائیل ادامه دارد. اما اسرائیل هنوز هم بر طبل جنگ میکوبد. در میانهی این بحران انسانی، اسرائیل باردیگر پیشنهاد غیر عملی برای توافق طرح کرده است؛ خلع سلاح حماس. جنبش حماس اما این پیششرط اسرائیل را قابل مذاکره نمیداند.
حماس: سلاح مقاومت خط قرمز ماست
بر اساس گزارشها، فهرستی از شروط جدید اسرائیل از طریق میانجیهای مصری و قطری به حماس ارائه شده تا مذاکرات وارد مرحلهای تازه شود. این شروط شامل آزادی شماری از اسرای اسرائیلی و همچنین خلع سلاح کامل حماس است.
در مقابل، حماس با انتشار بیانیهای اعلام کرد که هرگونه توافق باید شامل آتشبس دائم، خروج کامل نیروهای نظامی اسرائیل از غزه، تبادل اسرای فلسطینی، پایان محاصره و بازسازی غزه باشد. حماس در برابر پیشنهاد اسرائیل برای توافق جدید، واکنشی صریح نشان داده و سلاح مقاومت را خط قرمز خود اعلام کرده است.
محمود مرداوی، از مقامات ارشد جنبش حماس، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه تأکید کرد که این جنبش در حال بررسی پیشنهاد رژیم اسرائیل برای توافق جدید است. او گفت که خلع سلاح حماس موضوعی برای مذاکره نیست. مرداوی بیان کرد: «پاسخ حماس هنوز در حال آماده شدن است. در اختیار داشتن تسلیحات این جنبش مشمول مذاکره نخواهد بود. سلاح مقاومت حیات ملت فلسطین بوده و عقبنشینی از آن امکانپذیر نیست.»
باسم نعیم، دیگر رهبر حماس، نیز گفت که این جنبش آماده است از طریق گفتوگو به توافقی جامع دست یابد، اما بنیامین نتانیاهو را مانع اصلی آن دانست. آقای نعیم افزود: «تنها عامل بازدارنده در برابر تحقق این توافق، بنیامین نتانیاهو و کابینه افراطی اوست که منافع شخصی و حزبی را بر مصالح انسانی و منطقهای ترجیح میدهند. هرگونه خیالپردازی که نتانیاهو برای توجیه تداوم جنگ به مردم خود القا میکند، هزینههای سنگینی برای همه، بهویژه اسرای اسرائیلی در پی خواهد داشت.»
شکاف داخلی در اسرائیل؛ نتانیاهو زیر تیغ منتقدان و سیاستمداران خودی
در حالی که سیاستهای بنیامین نتانیاهو در سطح بینالمللی با محکومیتهای گسترده مواجه شده، او در داخل اسرائیل نیز با موجی از انتقادات روبهرو است. رهبران سیاسی و نظامی اسرائیل از عملکرد نتانیاهو در جنگ غزه به شدت انتقاد کرده و او را مسئول بحران فعلی میدانند.
یائیر گولان، رهبر حزب دموکراتهای اسرائیل، با اشاره به سوءمدیریت نتانیاهو در جنگ غزه گفت که او برای حفظ قدرت، مردم را قربانی کرده است. گولان ادامه داد: «هر ویویویی که از یک اسیر اسرائیلی منتشر میشود، دلیل دیگری بر این است که نتانیاهو به خاطر بقای خود، مردمش را رها کرده است. وقتی نتانیاهو با مشکلی مواجه میشود، سعی میکند بازپرس را برکنار کند و هر کاری انجام خواهد داد تا خود را نجات دهد، او خطری برای اسرائیل است.»
همچنین بنی گانتس، وزیر جنگ پیشین اسرائیل، سیاستهای نظامی نتانیاهو را شکستخورده توصیف کرد و گفت: «نتانیاهو همچنان خود را در پشت دستاوردهای تاکتیکی ارتش پنهان کرده است، اما این اقدامات هیچ تغییری در واقعیت منطقه ایجاد نکردهاند. آنچه امروز در نوار غزه در جریان است، نه تنها پیروزی محسوب نمیشود، بلکه شکستی پر سر و صدا برای کابینه اسرائیل و سیاستهای جنگطلبانه آن است.»
تخلیه ممنوع؛ پیام صریح برلین درباره آینده غزه
برلین با صراحت مخالفت خود را با تخلیه غزه اعلام کرده و از راهحل دو کشوری دفاع میکند. کریستین واگنر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان، در یک نشست خبری گفت که کشورش با اشغال غزه از سوی اسرائیل مخالف است. واگنر بیان داشت: «دولت آلمان بهصراحت با اشغال دائمی غزه و اخراج دائمی فلسطینیان از غزه مخالف است. غزه متعلق به فلسطینیان است. سیاست خارجی آلمان همچنان بهوضوح هدف خود را دستیابی به راهحل دو کشور از طریق مذاکره در خاورمیانه میداند.»
اظهارات آلمان در حالی مطرح میشود که ارتش اسرائیل دستور تخلیه اجباری بخشهایی از غزه را صادر کرده و فرانسه نیز اخیراً اعلام کرده به زودی فلسطین را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت خواهد شناخت.
محاصره و گرسنگی؛ ابزار فشار اسرائیل علیه غزه
اسرائیل با قطع کمکهای بشردوستانه و هدفگیری مراکز توزیع غذا، غزه را در آستانه فاجعه انسانی قرار داده است.
دفتر اطلاعرسانی غزه هشدار داد که بیش از یک میلیون و صد هزار کودک در این منطقه در معرض سوءتغذیه حاد قرار دارند. این دفتر اعلام کرد: «بیش از یک ماه و نیم است که ورود کمکهای انساندوستانه به نوار غزه به صورت عمدی قطع شده است و نوار غزه شاهد فاجعه انسانی و گرسنگی واقعی است که جان بیش از ۲ میلیون و چهار صد هزار فلسطینی را تهدید میکند.»
رژیم اسرائیل تاکنون بیش از ۳۷ مرکز توزیع کمکهای انساندوستانه و ۲۸ خیمه توزیع غذا را هدف قرار داده و از چرخه خدمترسانی خارج کرده است. سازمان ملل نیز گزارش داده که از زمان شکستن آتشبس توسط اسرائیل در تاریخ ۱۸ مارچ، بیش از ۵۰۰ هزار نفر آواره شدهاند. یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، در اینباره گفت: «سیاست کشور ما واضح است. جلوگیری از ورود کمکهای انسانی به غزه یک ابزار فشار علیه حماس است.
بر اساس اعلام شبکه الجزیره، از بامداد چهارشنبه (۲۸ حمل) تاکنون، دستکم ۳۵ نفر در حملات اسرائیل جان باختهاند. همچنین وزارت صحت غزه گزارش داده که از آغاز حملات اسرائیل بر غزه تاکنون، دستکم ۵۱ هزار و ۲۵ فلسطینی جان باخته و بیش از ۱۱۶ هزار نفر زخمی شدهاند.