وزارت مهاجران و عودتکنندگان آمار میدهد که، در یک ماه پسین ۲۹۳ خانواده از پاکستان دوباره به کشور بازگشتهاند. عبدالمطلب حقانی سخنگوی این وزارت همچنان از تمامی کشورها، به ویژه پاکستان، میخواهد تا در مورد مهاجران افغان یکطرفه تصمیمگیری نکنند و مهلت کافی برای بازگشت آنها به کشور بدهند.
عبدالمطلب حقانی سخنگوی وزارت مهاجران و عودتکنندگان: « در یک ماه گذشته تقریبا ۲۹۳ خانواده از پاکستان به کشور بازگشته اند. که تعدا افراد آنان به بیش از یک هزار و پنجصد تن میرسد .
ما همچنان پس از بازگشت مهاجران آنان را ثبت و راجستر میکنیم و به مناطق شان انتقال میدهیم »
در سوی دیگر، با نزدیک شدن ضربالاجل حکومت پاکستان برای اخراج مهاجران افغان از این کشور، نگرانیها در میان آنان افزایش یافته است. برخی از مهاجران افغان در پاکستان از وضعیت نامعلوم و آینده نامشخص خود نگراناند. آنان میگویند که این تصمیم یکطرفه اتخاذ شده و نباید مساله مهاجران به موضوعات سیاسی ربط داده شود.
نظر محمدمهاجر افغان در پاکستان افزود: «ما از حکومتهای افغانستان و پاکستان نمیخواهیم که موضوع مهاجران افغان را سیاسی کنند. مهاجران نباید ابزار سیاست قرار گیرند، بلکه باید از دید بشردوستانه مورد توجه قرار گیرند و حقوقشان تأمین شود»
همزمان با این برخی از فعالان عرصه حقوق مهاجران هشدار دادهاند که اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان میتواند بحرانهای بشری را در کشور ایجاد کند.
علی رضا کریمی فعال عرصه حقوق مهاجران گفت: «اگر پاکستان تمامی مهاجران افغان، از جمله دارندگان مدارک اقامتی، را اخراج کند، یک بحران بزرگ انسانی به وجود خواهد آمد. هزاران خانواده بدون سرپناه و امکانات اولیه به افغانستان بازگردانده خواهند شد، در حالی که این کشور خود با مشکلات اقتصادی و کمبود منابع مواجه است.»
پیش از این وزارت داخله پاکستان گفته بود که مهاجران دارای کارت شهروندی افغانستان باید تا ۳۱ مارچ این کشور را ترک کنند.
این در حالیست که سازمان عفو بینالملل روز گذشته در اعلامیهای خواستار لغو طرح «بازگرداندن مهاجران غیرقانونی»، که مهاجران افغان را نیز در بر میگیرد، شد. و آن را نقض حقوق بشر و اصول بینالمللی دانست.