وزارت مهاجران و عودتکنندگان به خبرگزاری آفاق آمار میدهد که در یک هفته گذشته، ۱۲۱ هزار و ۱۰۶ تن از مهاجران افغان از کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه به کشور بازگشتهاند. که از این تعداد، ۹۸ هزار و ۱۵۷ تن از ایران و ۳ هزار و ۶۲۵ تن دیگر از پاکستان بوده اند.
عبدالمطلب حقانی سخنگوی وزارت مهاجران و عودت کنندگان «در یک هفته گذشته از ایران، پاکستان و ترکیه در مجموع ۱۲۱ هزار و یکصد و شش تن از مهاجران به کشور بازگشته اند که از این میان ۹۸ هزار و یکصد و پنجاه و هفت تن از ایران و ۳ هزار و ششصد و بیست و پنج تن از پاکستان به کشور بازگشته اند»
همزمان، پاکستان بار دیگر موجی از بازداشتها و فشارها بر مهاجران افغان را آغاز کرده است. پس از اعلام حکومت پاکستان مبنی بر عدم تمدید کارتهای مهاجرتی پیاوآر و توقف تمدید ویزاهای یکماهه، مشکلات و نگرانیهای مهاجران به شدت افزایش یافته است.
شماری از مهاجران افغان در این کشور میگویند بازداشت مهاجران افغان از سوی نیرو های پولیس پاکستان در شهرهای راولپندی و اسلامآباد به شدت ادامه دارد.
عتیق الله منصور مهاجر افغان در پاکستان «پس از اعلام حکومت پاکستان مبنی بر عدم تمدید کارتهای مهاجرتی پیاوآر و همچنین توقف تمدید ویزاهای یکماهه، مشکلات مهاجران افغان بیشتر شده است. بازداشتها و آزار و اذیت مهاجران توسط پولیس پاکستان در شهرهای راولپندی و اسلامآباد همچنان به شدت ادامه دارد»
نظر محمد مهاجر افغان در پاکستان «در پاکستان برای مهاجران افغان نیز مشکلات زیادی به وجود آمده است. برخی از بیماران افغان که از طریق گذرگاه تورخم وارد پاکستان شده بودند، ویزایشان تمام شده و اکنون نمیتوانند دوباره ویزا بگیرند. مشکلات زیادی وجود دارد برخی ها در گذرگاه تورخم درخواست رشوههای سنگین تا دو هزار دلار میکنند. ما، از دولت پاکستان تقاضا داریم که توجه بیشتری به مهاجران افغان داشته باشد، زیرا این مسئله ربطی به سیاست ندارد و صرفاً مربوط به حفظ امنیت و آرامش مهاجران است»
همزمان، برخی فعالان عرصه حقوق مهاجران بر این باورند که حل بحران مهاجرت نیازمند هماهنگی منطقهای، ایجاد مکانیزمهای مشترک و حفظ کرامت انسانی مهاجران با مشارکت دولت افغانستان و نهادهای بینالمللی است.
محمدخان طالبی محمدزی فعال عرصه حقوق مهاجران«برای حل این چالشها، نیاز به یک هماهنگی منطقهای و ایجاد مکانیزمهای مشترک میان افغانستان، ایران و پاکستان وجود دارد. همچنین، باید با همکاری سازمانهای بینالمللی، روند بازگشت مهاجران بهگونهای مدیریت شود که امنیت و کرامت انسانی آنها حفظ گردد و نقش دولت افغانستان در این روند بهدرستی تعریف شود».
این در حالیست که پیش از این فلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در سفر خود به کابل با عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاستالوزراء، دیدار و درباره وضعیت مهاجران گفتگو کرد.
گراندی اعلام نمود که سازمان ملل متحد علاوه بر کمکهای پیشین، در تلاش است تا همکاریهای خود را برای رفع چالشهای مهاجران گسترش دهد.
