بحران مهاجران افغان؛ اخراج اجباری، آسیب‌پذیری کودکان و نگرانی خانواده‌ها در سایه تنش‌های دیپلماتیک کابل-اسلام‌آباد

اینجا یکی از کمپ‌های مهاجران اخراج‌شده افغان از پاکستان در کابل است.

جایی که روزانه صدها خانواده تازه‌وارد، پس از یک سفر دشوار و ناگهانی، برای مدتی پناه می‌گیرند. بارهای سنگین زندگی که با خود آورده‌اند، روایتگر قصه‌های تلخ کوچ اجباری‌اند.

بسیاری از این خانواده‌ها نگران آینده فرزندان‌شان، به ویژه در زمینه آموزش و ادامه تحصیل آنان هستند.

تازه گل یکی از مهاجران اخراج شده افغان از پاکستان است که نگران آینده فرزندان خود است و از امارت اسلامی خواستار فراهم سازی زمینه آموزش برای فرزندان اش است.

«ما از امارت اسلامی می‌خواهیم که امکانات بیشتری بر ما فراهم کنه تا اولاد های ما بتوانند به مکتب بروند و درست بخوانند.»

در همین راستا ، معاون وزارت داخله پاکستان در یک نشست خبری اعلام کرد که هیچ‌گونه تمدیدی در روند اخراج مهاجران افغان بدون مدرک در نظر گرفته نشده است. طلال چودری تأکید کرد که حکومت کشورش این روند را با جدیت کامل دنبال می‌کند.

به‌گفته این مقام پاکستانی، از اول اپریل تا کنون ۸۴٬۸۶۹ شهروند افغان از پاکستان اخراج شده‌اند. که از این میان، ۲۵٬۳۲۰ تن دارای کارت شهروندی افغان (ACC) بودند و دیگران هیچ‌گونه مدرک قانونی نداشتند.

طلال چودری معاون وزارت داخله پاکستان گفت «یک‌بار دیگر تأکید می‌کنم که هیچ‌گونه تمدیدی در کار نخواهد بود؛ نه تمدید وجود دارد و نه باید کسی به آن در این زمینه فکر کند. حکومت پاکستان تصمیم تازه‌ای گرفته که به تمام چهار ایالت ابلاغ شده است. از امروز، اگر کسی به یک فرد غیرقانونی خانه، دکان یا مکانی را به کرایه بدهد، خود او نیز مسوول شناخته خواهد شد.»

همزمان با این، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل ،در گزارش تازه‌اش می‌گوید که تنها در ۱۶ روز نخست ماه اپریل، حدود ۵۰ هزار کودک از پاکستان وارد افغانستان شده‌اند. این نهاد هشدار داده که کودکان بیشترین آسیب‌پذیری را در روند بازگشت اجباری دارند.

گرافیک :

بخشی از گزارش صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل

«تنها در ۱۶ روز نخست ماه اپریل، حدود ۵۰ هزار کودک از پاکستان وارد افغانستان شده‌اند. این کودکان بخشی از موج گسترده بازگشت‌کنندگان‌اند که در هفته‌های اخیر به ۸۴ هزار نفر رسیده‌اند. از سپتامبر ۲۰۲۳ تاکنون، در مجموع حدود ۹۴۰ هزار نفر از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند که نزدیک به ۵۴۵ هزار تن آنان را کودکان تشکیل می‌دهند.»

این در حالیست که در ادامه سفر هیات افغان به پاکستان، معین وزارت مهاجران با وزیر خارجه و مشاور نخست‌وزیر آن کشور دیدار کرد. بر بنیاد خبرنامه وزارت مهاجران و عودت کنندگان دو طرف روی توقف اخراج اجباری، حفظ کرامت مهاجران و ایجاد یک کمیته مشترک هماهنگی در این باره گفتگو کردند.

اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، به ویژه بدون در نظر گرفتن شرایط انسانی، بحران‌های جدیدی را ایجاد کرده است. این اقدام نه تنها آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی را برای افغانستان به همراه دارد بلکه وضعیت بحرانی برای خانواده‌ها، به خصوص کودکان، به وجود آورده است. این سیاست‌ها ممکن است روابط دوجانبه میان دو کشور را پیچیده‌تر کرده و نیاز به راه‌حل‌های دیپلماتیک و انسانی فوری دارد.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی