خبرگزاری آفاق، کابل: به دنبال نگرانیها از چگونگی تاثیر قطع کمکهای خارجی به افغانستان، عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد به خبرگزاری آفاق میگوید که قطع این کمکها تاثیر جدی بر وضعیت اقتصادی افغانستان ندارد.
آقای نظری گفت: « قطع کمکهای ایالات متحده امریکا روی وضعیت اقتصادی افغانستان تاثیر جدی ندارد و نخواهد داشت، در بُعد بشردوستانه تاثیرات اندک دارد.»
معین مسلکی وزارت اقتصاد از کشورهای کمککننده میخواهد که آنان این کمکها را مشروط نکنند.
آقای نظری میافزاید: «ما میخواهیم که کمکهای بشردوستانه همچنان بشردوستانه باقی بماند و مشروط به هیچ شرطی نباشد، مشروط ساختن کمکهای بشردوستانه در مغایرت با حقوق بینالملل است.»
معین مسلکی وزارت اقتصاد با استقبال از کمکهای بشردوستانه به افغانستان تصریح کرد که سیاست اقتصادی امارت اسلامی متکی به منابع و عواید ملی است.
آقای نظری افزود: «ما از ظرفیتهای ملی خود برای رشد و توسعه اقتصادی کشور استفاده میکنیم، اساس و بنیاد سیاست اقتصادی ما اتکا به سیاست خودیاری و ظرفیتهای ملی است.»
این در حالیست که قطع کمکهای خارجی به افغانستان، نگرانیهای داخلی و بینالمللی را برانگیخته است.
برخی از نهادهای بینالمللی مانند موسسه «اکپس» میافزایند که کاهش بودجه بشردوستانه یا توقف عملیاتهای بشری، تاثیر منفی بر وضعیت مردم افغانستان به خصوص به افرادی که نیاز فوری به کمکهای بشردوستانه دارند، خواهند گذاشت.
در سویی دیگر، برخی از کارشناسان مسایل اقتصادی میگویند که تعلیق یا توقف کمکهای بشری، روند عرضه خدمات در بخشهای بهداشتی و آموزشی در افغانستان را متاثر میسازد.
سیر قریشی کارشناس اقتصادی افزود: «تصمیم اخیر امریکا بخاطر قطع کمک به افغانستان، باعث بیشتر شدن بحران اقتصادی و ناامنی غذایی و بیکاری شده است. با این اقدام امریکا، میلیونها نفر با مشکلات سختی روبه رو هستند. افغانستان اکنون بیشتر به کمککنندگان جاگزین وابسته است.»
دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا ساعاتی پس از راهیابی به کاخ سفید، فرمان اجرایی تعلیق ۹۰روزه کمکهای توسعه خارجی برای بررسی تطابق و کارآمدی این کمکها با سیاستهای خارجی دولتش را امضا کرد که این اقدام، واکنشهای جهانی را نیز به همراه داشت.