ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرا، در حاشیه نشست سران همکاریهای اقتصادی با نخستوزیر قزاقستان دیدار و دو طرف پیرامون روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری میان دو کشور گفتوگو کرد.
به گفته حمدالله فطرت معاون سخنگوی امارت اسلامی در این دیدار معاون اقتصادی ریاستالوزرا با اشاره به اهمیت اتصالی افغانستان با قزاقستان گفته است که قزاقستان از فرصتهای موجود در عرصه سرمایهگذاری، تجارت، خط آهن و ترانزیت استفاده کند.
نخستوزیر قزاقستان، همچنان در این دیدار افزود که این کشور به ارزش ۵۰۰ میلیون دالر روی پروژهٔ خط آهن تورغندی – هرات سرمایه گذاری خواهد کرد و از سرمایه گذاری در بخش معادن افغانستان نیز خبر داده است.
حمدالله فطرت معاون سخنگوی امارت اسلامی می افزاید که: نخست وزیر قزاقستان افزود که قزاقستان بهزودی پروژهٔ خط آهن تورغندی – هرات را با سرمایهگذاری به ارزش ۵۰۰ میلیون دالر در افغانستان آغاز خواهد کرد وی همچنین علاقهمندی کشورش را برای سرمایهگذاری در بخش معادن افغانستان اعلام داشته، گفت که قزاقستان آماده است واردات میوه از افغانستان را افزایش دهد و نیز سهولتها را برای صادرات افغانستان از مسیر قزاقستان فراهم سازد
در سوی دیگر شوکت میر ضیایوف رییس جمهور ازبکستان در نشست سران همکاری های اقتصادی با تاکید بر اهمیت تجارتی و ترازیتی افغانستان در منطقه گفته است که افغانستان بخش جداییناپذیر منطقه بوده و حمایت کامل کشورش از افغانستان را اعلام کرد.
امید الله قاسم زی آگاه مسایل اقتصادی به خبرگزاری آفاق می گوید که: در صورتیکه روابط اقتصادی میان افغانستان و ازبکستان بهگونهای مفیدتر و سازندهتر گسترش یابد، این امر میتواند باعث افزایش اعتماد در داخل افغانستان گردد. افزایش این اعتماد، هم زمینه را برای تسهیل واردات فراهم میسازد و هم میتواند اعتبار لازم برای سرمایهگذاری در افغانستان را ایجاد کند. در نتیجه، کشورهای دیگر نیز به سرمایهگذاری در افغانستان علاقهمند خواهند شد
همزمان با این، برخی از آگاهان مسایل اقتصادی، افغانستان را یکی از کشورهای مهم اقتصادی در منطقه عنوان کرده و تأکید میکنند که تقویت روابط با کشورهای منطقه و فرامنطقهای به سود تمامی کشورها خواهد بود.
محمد طاووس فرزاد آگاه مسایل اقتصادی: افغانستان میتواند بهعنوان مرکز اتصال، ترانزیت و نقطه تلاقی عمل کند. اگر به پروژههای بزرگ مانند کاسا ۱۰۰۰، تاپی یا لپیس لازولی نگاه کنیم، روشن است که بیشتر این پروژهها از طریق افغانستان به کشورهای دیگر وصل میشوند
این در حالی است که معاون اقتصادی ریاستالوزرا به دعوت رسمی کشور آذربایجان جهت شرکت در هفدهمین نشست سران سازمان همکاریهای اقتصادی (ایکو) به باکو، پایتخت این کشور سفر کرده است که در جریان این سفر، دیدارهایی نیز روی تقویت روابط اقتصادی، سیاسی و به رسمیت شناختن افغانستان با نماینده گان کشور های اشتراک کننده داشته است.