عبداللطیف نظری معین مسلکی وزارت اقتصاد در واکنش به قطع کمکهای باقیمانده امریکا به افغانستان میگوید که این تصمیم امریکا تاثیر جدی بر وضعیت اقتصادی کشور ندارد. معین مسلکی وزارت اقتصاد کشور میافزاید: «سیاست امارت اسلامی در حوزه اقتصادی تقویت تولید ملی، استفاده از ظرفیتهای داخلی و توسعه بخش خصوصی است. رشد اقتصادی باید از این طریق شکل گیرد نه از راه اتکا به کمکهای خارجی، بنابراین قطع کمکهای امریکا تاثیر روی وضعیت اقتصادی کشور ندارد. ما تلاش میکنیم که سرمایهگذاری در عرصه اقتصادی تقویت شود و از منابع و عواید ملی خود به صورت بهینه استفاده شود. هدف ما توسعه پایدار در افغانستان است که با اتکا به عواید و منابع ملی رقم خواهد خورد.»
رویتر دیروز (سهشنبه، ۱۸ حمل) گزارش داد که دولت ترامپ قصد دارد که تمام کمکهای بشرودستانه باقیمانده امریکا به افغانستان را قطع کند. سارا چارلز، رئيس پیشین دفتر امور بشردوستانه اداره توسعه جهانی امریکا (USAID) و چندین منبع دیگر از جمله شش مقام کنونی ایالات متحده گفتهاند که این کاهش کمکهای متعددی را در کشورهای مختلف در بر میگیرد.
همزمان با این، دونالد ترامپ، رییسجمهور امریکا، در یک نشست خبری از کمکهای دولت بایدن به افغانستان انتقاد کرد.
دونالد ترامپ اضافه کرد: «ما به کشورهای زیادی کمک کردهایم. شاید باور تان نشود که ما به افغانستان پولهای هنگفتی دادهایم. البته این کار در زمان بایدن میشد. او نه تنها با نحوه خروج خود باعث شرمساری شده، بلکه میلیاردها دالر به آنها داد. ما به خوبی از دوستان خود مراقبت میکنیم اما نه دشمنان مان.»
در همین حال، سازمان جهانی غذا در بیانیهای در برگهای ایکس خود از تصمیم دولت امریکا برای قطع کمکهای غذایی اضطراری امریکا در ۱۴ کشور به شمول افغانستان ابراز نگرانی کرده است. در بیانیهای این سازمان آمده که اگر این تصمیم اجرا شود، میتواند به منزله حکم مرگ برای میلیونها نفر باشد که با گرسنگی شدید و قحطی مواجه هستند.
سیندی مککین رییس سازمانی جهانی غذا گفت که این تصمیم امریکا گرسنگی را تشدید خواهد کرد. او اضافه کرد: «این سازمان گفته که این تصمیم ایالات متحده باعث تشدید گرسنگی و بیثباتی در این کشورها خواهد شد. سازمانی جهانی غذا اضافه کرد: « کاهش مداوم بودجه عملیات اضطراری ،گرسنگی را عمیقتر میکند، بیثباتی را دامن میزند و جهان را بسیار ناامنتر میسازد. ما از رهبران جهان میخواهیم که پیامدهای این تصمیم را در نظر بگیرند. با افزایش درگیریها و گرسنگی شدید، قطع حمایت نه تنها جان انسانها را به خطر میاندازد، بلکه ثبات جهانی را نیز تضعیف میکند.»
در همین حال، محمد عیسی مبارز کارشناس مسائل اقتصادی میگوید که وابستگی همیشگی کشور به کمکهای خارجی راه حل نیست.
آقای مبارز علاوه کرد: « تاثیرات قطع این کمکها میتواند منجر به رکود اقتصادی و گسترش فقر در کشور شود. افغانستان تا کی باید به کمکهای خارجی وابسته باشد؟ این کشورها که تا ابد برای افغانستان کمک نمیکنند. باید راهحلهای دائمی برای این مشکل جستوجو کنیم و از ظرفیتهای داخلی خود بهره ببریم.»
بر اساس آمار شماری از نهادهای خارجی، این کاهش شامل ۵۶۲ میلیون دالر برای افغانستان، ۱۰۷ میلیون دالر برای یمن، ۱۷۰ میلیون دالر برای سومالی، ۲۳۷ میلیون دالر برای سوریه و ۱۲ میلیون دالر برای غزه، در مجموع ۱.۳ میلیارد دالر میباشد.
دولت ترامپ با هدف کاهش هزینهها، میلیاردها دلار از بودجه کمکهای بشردوستانه را حذف کرده است. این تصمیم که برنامه جهانی غذا و برخی سازمانهای غیردولتی را تحت تأثیر قرار میدهد، بخشی از تلاش برای انحلال اداره توسعه جهانی ایالات متحده به شمار میرود.