امارت اسلامی: تعرفه ۱۰ درصدی ترامپ تجارت دوجانبه را آسیب می‌زند

خبرگزاری آفاق؛ کابل: عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزارت اقتصاد، در واکنش به وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای افغانستان از سوی دولت جدید امریکا، به خبرگزاری آفاق گفت که وضع این محدودیت‌ها بر تجارت دو کشور آسیب می‌زند.

آقای نظری اضافه کرد: «سیاست امارت اسلامی از نظر اقتصادی توسعه صادرات و استراتژی جایگزینی واردات است. ما می‌خواهیم که برای محصولات افغانی، بازراهای بین‌المللی جست‌وجو کنیم. وضع تحریم‌های امریکا بر کالاهای افغانستان به تجارت هر دو کشور آسیب می‌زند و روند صادارات و واردات را با کندی و مشکل روبه‌رو می‌سازد. ما از اداره جدید امریکا می‌خواهیم که به جای سیاست‌های محدودکننده و سخت‌گیرانه، توسعه صادرات و واردات و رونق تجارت با افغانستان را در دستور کار خود قرار داهد.»

پیشتر، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا، روز  (چهارشنبه، ۱۳ حمل) تعرفه ۱۰ درصدی بر همه کالاهای وارداتی کشورها از جمله افغانستان به امریکا وضع کرد. ترامپ تعرفه‌های بیشتری برای شرکای تجاری بزرگ این کشور در نظر گرفت. گفته شده که این تعرفه‌ها از بامداد امروز اجرایی می‌شود.

دولت ترامپ تعرفه‌هایی را برای واردات از کشورهای مختلف اعلام کرد. طبق این تصمیم، به کشورهای لائوس، ۴۸ درصد، ویتنام ۴۶ درصد، میانمار و سریلانکا ۴۴ درصد، بنگله‌دیش ۳۷ درصد، چین ۳۴ درصد، تایوان ۳۲ و اندونزی ۳۲ درصد، سوئیس ۳۱ درصد، پاکستان ۲۹ درصد، هند ۲۶ درصد، کوریای جنوبی ۲۵ درصد، جاپان ۲۴ درصد، مالزی ۲۴ درصد، اتحادیه اروپا ۲۰ درصد، اسراییل ۱۷ درصد، بریتانیا، برازیل، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ترکیه ۱۰ درصد، تعرفه وضع شده است.

رییس‌جمهور امریکا، این روز را “روز استقلال امریکا” نامید و گفت که این تعرفه‌ها برای احیای صنایع داخلی، افزایش درآمد دولت و پایان دادن به «غارت اقتصادی» کشورش وضع شده‌اند.

دونالد ترامپ، همچنین افزود: «این روز، برای همیشه به‌عنوان روزی در یادها خواهد ماند که صنعت امریکا دوباره متولد شد، روزی که سرنوشت این کشور بازپس گرفته شد و آغازی بود بر مسیر ثروتمند ساختن دوباره امریکا. طی دهه‌ها، کشور ما از سوی کشورهای دور و نزدیک، چه دوست و چه دشمن، غارت، چپاول، تحقیر و تاراج شده است… تعرفه‌های متقابل یعنی اگر آن‌ها با ما چنین کنند، ما هم با آن‌ها همان خواهیم کرد. خیلی ساده است. از این ساده‌تر نمی‌شود.»

درهمین حال، خانجان الکوزی، عضو هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، در پیام صوتی به خبرگزاری آفاق گفت که تصمیم امریکا غیرقانونی است و تأثیر منفی بر صادرات افغانستان دارد.

خانجان الکوزی، خاطر نشان کرد: «ما سالانه بین ۶ تا ۸ میلیون دالر به امریکا صادرات داریم که بیشتر شامل میوه خشک، صنایع دستی، مواد عتیقه و قالین است. ما جزو کشورهای GSP (سیستم تعمیمی امتیازات یا معافیت از حقوق گمرکی) هستیم و پیش از این، از معافیت تعرفه و گمرک در امریکا و اروپا برخوردار بودیم. شکی نیست که این اقدام تأثیر منفی بر صادرات افغانستان به امریکا خواهد گذاشت، هرچند صادرات ما به این کشور زیاد نیست و این تأثیر تنها بر همان کالاها خواهد بود. این تصمیم امریکا غیرقانونی است، زیرا افغانستان عضو GSP است. به هر حال، این تصمیم ترامپ اقدامی خوبی نیست.»

از سوی هم، عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسایل اقتصادی، معتقد است که تعرفه ۱۰ درصدی امریکا صادرات افغانستان را کاهش می‌دهد و نیاز است بازارهای جدید جست‌وجو شود.

آقای رشتیا تصریح کرد: «اگرچه صادرات افغانستان به امریکا در سطح بالایی قرار نداشت، اما مهم‌ترین اقلام صادراتی شامل گلیم، قالین، و محصولات زراعتی مانند زعفران و میوه خشک می‌شود. با اعمال تعرفه ۱۰ درصدی، صادرات کالاهای افغانستان به امریکا کاهش خواهد یافت؛ زیرا هزینه تولید این کالاها افزایش می‌یابد و در بازارهای امریکا توان رقابتی خود را از دست می‌دهند. بنابراین، لازم است تجار و دولت افغانستان برای توسعه صادرات به دنبال بازارهای جدیدی باشند.»

طبق جدول تعرفه‌های گمرکی دولت مریکا، کالاهای صادرشده از این کشور به افغانستان مشمول تعرفه ۴۹ درصدی است. اگرچه مسوولان اتاق‌های تجارت افغانستان حجم کل صادرات افغانستان را حداکثر ۸ میلیون دالر در سال گفته‌اند؛ اما بربنیاد فهرستی تعرفه‌های دولت امریکا، حجم کل مبادلات تجاری بین دو کشور در سال ۲۰۲۴ میلادی به حدود ۳۴ میلیون دالر بالغ شده است.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
مطالب پیشنهادی